El passat dia 11 de febrer es va celebrar en tota l’Església la jornada mundial del malalt. En la nostra diòcesi se celebrarà l’Eucaristia amb malalts en la Catedral, preparada per l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes, aquest diumenge. Vull manifestar el meu agraïment a tots els qui, any rere any, prepareu aquesta celebració, perquè amb el vostre treball feu possible que els malalts i les seues famílies se senten acompanyats per l’Església i experimenten la proximitat del Senyor, que els dóna esperança i fortalesa en el moment del sofriment.

Els malalts són un gran tresor de l’Església. En la visita pastoral a les parròquies de la diòcesi dedico el temps necessari a visitar-los. En molts casos m’he trobat amb testimonis sorprenents de fe en situacions de malalties greus, i he pogut comprovar que, enmig del sofriment, aquesta fe manté viva l’alegria cristiana.

El papa Francesc, en el missatge d’aquest any, recorda la llarga història de servei als malalts que s’ha viscut en l’Església, i ens demana que no oblidem aquest fet, perquè pot enriquir molt la vida eclesial i enfortir l’anunci de l’Evangeli en el moment actual. Aquesta jornada ens recorda, en primer lloc, que l’acompanyament pastoral als malalts i a les seues famílies no pot ser un aspecte opcional de la vida de les nostres parròquies, sinó que ha de ser una prioritat fonamental.

En l’acompanyament pastoral als malalts no solament ens hem de preguntar què fem. També ens hem de plantejar com ho fem. El Papa ens dóna una indicació valuosa en el seu missatge: amb el mateix amor de Crist i de Maria. L’Hospitalitat de Nostra Senyora de Lourdes, que tant de bé fa a tants malalts de la nostra diòcesi i a les seues famílies, no vol ser altra cosa que un instrument perquè entre nosaltres no s’apagui aquest amor maternal de Maria que els malalts han de sentir com una font d’alegria i d’esperança.

*Bisbe de Tortosa