Les jornades científiques Connecta amb la Ciència tenen com a objectiu prioritari promoure els estudis científics i tècnics entre l’alumnat de quart d’ESO. Així, mitjançant tallers pràctics, xerrades i mostres, 2315 alumnes d’un total de 45 centres de secundària, situats a les ciutats o àrees d’influència de les seus universitàries de Morella, Vinaròs, Sogorb, Port de Sagunt i Vila-real; i per proximitat geogràfica i procedència del nostre estudiantat, també a la província de Terol: ciutat de Terol i Alcanyís, podran conèixer diferents aspectes dels graus científic i tècnics de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals de la universitat pública de Castelló.

Les activitats que es desenvolupen a les jornades estan preparades per 227 professors i investigadors de la Universitat Jaume I, que es desplacen als diferents llocs on es realitzen les jornades i donen a conèixer els estudis, la investigació i les seues possibilitats d’una manera diferent, mitjançant l’experimentació i la pràctica. Aquestes activitats no tenen cap cost per a l’estudiantat ni per als centres de secundària participants, i l’ajuntament de cada municipi on es realitzen les activitats col·labora amb la Universitat amb la cessió i adequació d’espais, si fóra necessari, i amb la difusió de les jornades.

Per a l’organització de les jornades, des de la Universitat Jaume I, es contacta amb els centres de secundària dels territoris on es realitzen aquestes i se’ls presenta l’oferta de tallers, xerrades i exposicions; després són els propis centres aquells que, en funció de les seues necessitats, preferències i disponibilitat, trien les activitats que més els interessen.

No es tracta de fer ací un anàlisi exhaustiu de quines són les causes, però la realitat és que en els darrers anys s’ha produït un descens en el nombre d’estudiants que es decanten pel batxillerat científic des de quart d’ESO, i bona part d’aquest estudiantat finalment acaba estudiant un grau de la branca de salut en lloc de la branca cientificotecnològica. Amb aquestes jornades pretenem dotar l’estudiantat d’una eina més que ajude a donar-los una bona orientació vocacional, la qual els pot ajudar a triar els seus estudis. Cal tindre en compte que si es pretén augmentar el nombre d’estudiantat que tria carreres cientificotecnològiques, per les necessitats de professionals d’aquest perfil que es crearan els propers anys, entre altres, cal identificar, ja en secundària, l’alumnat interessat per àrees com ara les matemàtiques, la física, la informàtica o la tecnologia, i proporcionar-li experiments que destaquen la seua capacitat de raonament, observació, concentració, anàlisi i experimentació. Aquest estudiantat serà el que s’inclinarà per titulacions cientificotècniques. Només una identificació primerenca i una bona orientació vocacional i professional poden contribuir a augmentar el nombre de graduats i graduades en titulacions cientificotecnològiques.

Per tal d’aconseguir aquest objectiu, a banda de xerrades i exposicions molt interessants, des de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals de la Universitat Jaume I hem preparat una sèrie de tallers relacionats amb els diferents graus que s’imparteixen al centre. Relacionats amb els graus de les tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC) (Enginyeria Informàtica, Matemàtica Computacional i Disseny i Desenvolupament de Videojocs) hi ha tallers com: les matemàtiques en el cinema i les sèries de TV, crea els teus propis videojocs i enginyeria informàtica i robòtica. Alguns tallers que destaquen aspectes dels graus de la branca de les enginyeries industrials (Enginyeria Elèctrica, Enginyeria Mecànica, Enginyeria Química, Enginyeria en Tecnologies Industrials) són: mirant la llum des d’una altra òptica, descobreix ARDUINO, la pila d’hidrogen, el reactor adiabàtic, visualització de fluids a alta velocitat, la producció artificial del fred, com funciona una nevera? o descobreix com es mesuren els contaminants en l’àmbit industrial. Al grau en Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural l’estudiantat es pot apropar l’estudiantat a través de tallers com ara: d’on ixen les verdures que ens mengem? o vols conèixer el món dels insectes? Prepara la teua pròpia col·lecció. El grau en Arquitectura Tècnica presenta tallers com ara: calcula l’eficiència energètica de ta casa o practica amb el guix. Com s’endureix aquest material? Un taller relacionat amb el grau en Enginyeria de Disseny Industrial i Desenvolupament de Productes és: comunica les teues idees mitjançant esborranys digitals. Finalment, l’estudiantat s’endinsa en el grau en Química a través de: vasos de precipitat màgics.

Cal destacar també que les jornades es duen a terme coincidint amb la Setmana de la Ciència, una cita anual celebrada al mes de novembre internacionalment. La Setmana de la Ciència i la Tecnologia és l’esdeveniment europeu més important pel que fa a la comunicació social de la ciència i la tecnologia. El seu objectiu és acostar a la societat els avenços científics i tecnològics de manera atractiva i propera, amb la finalitat d’estimular el gust pel saber científic i d’augmentar el coneixement, la cultura i l’interès científic i tecnològic.

Cal tindre en compte que l’apropament a la societat de cultura científica, tecnològica i coneixement que es genera a la universitat és un dels eixos principals de la vostra universitat, la Universitat Jaume I. H

*Director de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals