La Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real assumeix un repte ambiciós amb l’organització de la fira Destaca 2014, que s’integra a la perfecció en l’estratègia de Ciutat de la Ciència i la Innovació, un reconeixement que el Ministeri de Ciència i Innovació va atorgar a Vila-real l’any 2011.

La fira científica, tecnològica i d’innovació arranca demà dilluns amb la part divulgativa, mentre que del dimecres al divendres reunirà, en la part professional, més de 100 investigadors i industrials. Es podran veure materials ceràmics avançats, màquines de raigs X, impressores 3D, drones, una porteria de futbol intelSBltligent, ulleres que faciliten a les persones cegues detectar obstacles, i tecnologia led, entre multitud de projectes innovadors.

De fet, la càtedra va nàixer al desembre de 2012 amb l’objectiu de promoure el canvi de model econòmic sota la base del coneixement i, seguint aquesta missió, Destaca 2014 s’ha convertit en la primera fira de transferència científica i tecnològica de la Comunitat Valenciana.

Una de les metes marcades a l’inici de la nostra activitat va ser el fet de possibilitar fòrums de debat entre investigadors de les diferents rames de la ciència i industrials sobre el camp del coneixement dels nous materials i processos d’obtenció. Destaca 2014 compleix aquest objectiu sobradament, ja que posa en contacte mercantils dels sectors ceràmic, energètic, sanitari i esportiu amb institucions, centres d’investigacions i universitats. A més, s’ha habilitat, mitjançant el Fòrum Globalis que gestiona la Fundació Globalis i el Centre Europeu d’Empreses Innovadores (CEEI), una agenda de reunions b2b (business to business) on els visitants professionals poden accedir de forma gratuïta a través de www.feriadestaca.es.

Cal incidir en el fet que les empreses expositores han sabut fer front a la crisi econòmica que afecta, sobretot, el sector ceràmic de la província a través de la inversió contínua en I+D+i, i que aquest fòrum busca afavorir l’activació de nous projectes empresarials. Un exemple de transferència tecnològica en el sector ceràmic és la decoració digital, que ha permès obrir nous mercats en els entorns local i internacional. Les experiències de les firmes que aposten per la tecnologia de les tintes inkjet cobraran protagonisme el proper dijous amb conferències i casos d’èxit. En concret, hi participaran Antonio Querol, cap de projecte de Kerajet; Sergio Cepriá, d’Esmalglass-Itaca Group; Ramón Bono, de Sun Inkjet Ceramics (Sunic); Eladio Lerga Pérez, enginyer de I+D de Barberan; Santiago Sanz, enginyer tècnic de Sacmi; Jordi Martínez, enginyer tècnic de Xieta; i l’Institut de Tecnologia Ceràmica Agustín Escardino (ITC).

Per una altra banda, s’ha de ressaltar que les quatre línies estratègiques d’actuació de la càtedra se centren en el disseny d’activitats formatives en el camp de la ceràmica industrial i l’aproximació al teixit empresarial local i comarcal, la investigació i l’assessorament en matèria de nous materials i tecnologies, la recuperació de la tradició i història ceràmiques, i la divulgació dels estudis i activitats.

Aquest últim punt també té rellevància a la fira, ja que la zona divulgativa compta amb activitats dirigides a l’estudiantat i al públic en general, i es complementa amb 30 conferències de professionals i investigadors de prestigi internacional.

Dintre del programa de xarrades participaran: Grupo Gimeno, amb Biótica, que presentarà la revolució internacional en detecció de legionelSBltla, i Facsa, que parlarà de les sinergies entre el sector ceràmic i el cicle integral de l’aigua. A més, investigadors de renom internacional com ara Joaquín Lira Olivares, de la Universitat Simón Bolívar de Caracas (Veneçuela); Hiroyuki Inoue i Gustavo Rosales, de la Universitat de Tokio (Japó); Guillermo Monrós, de la Universitat Jaume I; i José Manuel Serra Alfaro, de la Universitat Politècnica de València, exposaran els seus avanços en materials ceràmics i vidre.

En el àmbit europeu, Patrick Maestro, de Solvay Group (Bèlgica), un dels grups europeus més importants del àmbit de la química, exposarà els nous desenvolupaments en el camp dels materials; Xermán de la Fuentes, de l’Institut de Ciència dels Materials d’Aragó-CSIC i la Universitat de Saragossa, que parlarà sobre Ceramglass, un projecte europeu Life+Project; Bianca Dragomir, de l’Associació Valenciana d’Empreses del Sector de l’Energia (AVAESEN), que presentarà les seues investigacions en materials avançats; i Pablo Matas Valiente, de BP Oil, que exposarà els biocombustibles i biorefineries.

Per una altra banda, dins de Fòrum Globalis hi haurà dos blocs d’activitats. El primer serà un espai de treball en xarxa, on es generaran oportunitats de cooperació empresarial i transferència de tecnologia; i el segon on es presentaran les eines de finançament que les institucions públiques ofereixen a les xicotetes i mitjanes empreses en matèria de I+D+i. A més, es realitzaran presentacions de firmes altament innovadores davant inversors privats, els anomenats àngels inversors o business angels. En aquest espai participaran organitzacions com ara la Generalitat Valenciana, SEIMED, la Cambra de Comerç, el CDTI, el CEEI, Proyecta Innovación i l’IVACE. També hi participaran entitats com ara la Caixa o la Fundació Caixa Rural, que donen suport a la I+D+i de les iniciatives privades.

Per últim, firmes nacionals d’impressió 3D i drones exposaran les noves oportunitats de negoci i laborals d’aquestes tecnologies i es farà una exhibició de vol de drones. Les extenses aplicacions que tenen aquests dispositius fan que les empreses i els tècnics especialistes busquen noves fórmules de negoci.

Cal ressaltar que la fira Destaca 2014 suposa un esforç molt gran que assumeixen les institucions implicades: la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real, l’Ajuntament de Vila-real i la Universitat Jaume I, i una oportunitat inigualable per a científics, professionals i públic en general. H

*Director de la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real