El 6, 7 i 8 de juliol de 2017, en tres seus, el campus universitari, el MACVAC (Vilafamés) i el MIAU (Fanzara), tindrà lloc un dels cursos més innovadors de la temporada. Permeables pretén generar rutes entre l’educació artística i la diversitat de contextos en què es pot donar. Mitjançant reflexions pràctiques es generaran processos que fomenten l’aprenentatge i comptarem amb un equip transdisciplinari en els camps de les arts, l’educació i les ciències socials que plantejaran el disseny de projectes orientats a àmbits diferents segons les necessitats, a més de diverses accions pràctiques i la participació en el Festival MIAU. La necessitat de concebre l’art contemporani com una eina educativa es deriva de la concepció de l’art com una font fonamental per al coneixement i la comprensió del món i de l’activitat i el pensament humans.

No hem de menysprear la importància de l’art com a eina per lluitar contra les desigualtats i el paper que pot exercir la cultura com a motor de canvi social. Un curs per a analitzar la multiculturalitat del context i les relacions i intercanvis que es produeixen; per conscienciar sobre la varietat i l’heterogeneïtat interna de les cultures; per entendre la diversitat com a valor, com a font d’enriquiment personal i col·lectiu; vivenciar i expressar la pròpia identitat cultural; i per a passar-ho bé.

El dia 6 de juliol, el curs es desenvoluparà a la UJI i començarà amb la conferència Mujeres Mirando Mujeres, una aposta per donar lloc i valor a les artistes de Mila Abadía Ruber, comissària, directora de MMM i Arte a un Click, una de les referències internacionals de la difusió on line de l’art contemporani i tot seguit començarem les activitats pràctiques organitzades per l’Àrea de l’Expressió Plàstica del Departament d’Educació, i la creació d’un mural urbà a ECO Espai Cultural Les Aules, amb els artistes s Ildefonso Cecilia i Murdo Ortiz.

El divendres 7 de juliol un autobús ens durà al MACVAC, on coneixerem l’associació AVALEM (Educadors de Museus de la Comunita) i el col·lectiu veïnal del Festival de les Arts de Vilanova d’Alcolea FAVA365. Participarem de les activitats organitzades per l’equip de Didàctica del MACVAC i tindrem l’experiència de viure una Museum Escape en la que serem tancats al Museu i tindrem que sortir no mès comptant amb el nostre ingeni. Per acabar, el dissabte 8 de juliol l’autobús ens durà a Fanzara, on s’estarà realitza’n el MIAU i on podrem tindre una convivència amb els artistes mentre pinten la seua obra per al festival 2017, i dinar amb ells.

Es tracta d’un curs pensat per a estudiants i professionals del camp de l’educació i l’art, artistes, agents i mediadors culturals, gestors culturals, associacions i col·lectius ciutadans actius en la transformació de la cultura, però també per al públic en general.

*Codirector del curs