Celebrem per primera vegada la jornada mundial dels pobres. És voluntat del Sant Pare que tots els anys se celebre el diumenge XXXIII del temps ordinari. Amb aquesta iniciativa, el papa Francesc vol mantindre viu en l’Església el missatge del Jubileu de la Misericòrdia: «Al final del Jubileu de la Misericòrdia vaig voler oferir a l’Església la Jornada Mundial dels Pobres, perquè en tot el món les comunitats cristianes es convertisquen en signe concret de l’amor de Crist pels últims i els més necessitats».

¿En què es distingeix aquesta celebració d’altres jornades de solidaritat que tenim en l’Església al llarg de l’any, com les de Caritas o Mans unides? En la ment del Papa aquesta jornada no s’institueix perquè donem una altra vegada una aportació econòmica per als més necessitats. Pretén que ens centrem en la persona del pobre perquè li testimoniem d’una manera personal l’amor de Déu. Fer un donatiu pot convertir-se en una acció impersonal i, en el fons, amaga una certa comoditat. Pensem que ja hem complit amb la nostra obligació de la caritat i confiem que les institucions caritatives ja s’encarregaran de què arribe al seu destí. Aquesta jornada vol invitar-nos a què, personal i comunitàriament, ens acostem als pobres: són persones i, per tant, fills de Déu. Es tracta d’arribar a trobar-nos amb la persona que pateix, passa necessitat, és menyspreada, ignorada o viu en soledat. Aquest compromís és molt més exigent que fer una almoina per tranquil·litzar la consciència.

El Papa suggereix en el seu missatge per a questa jornada que no sols ens acostem a ells personalment, sinó també comunitàriamen. Siguen quines siguen les iniciatives concretes que personal o comunitàriament realitzem, totes ens han de recordar l’exhortació de l’apòstol Sant Joan que és el lema per a la jornada d’enguany: «No estimem de paraula, sinó amb obres».

*Bisbe de Tortosa