Diumenge que ve celebrarem en totes les diòcesis el Dia de l’Església Diocesana, la jornada de germanor. És un bon moment perquè cadascú de nosaltres reflexionem sobre la idea que tenim del que és l’Església. Molts la veuen com una institució que està enfront d’ells per dir-los el que poden o no poden fer, i viuen en l’actitud de desconfiança cap a ella en la societat. Inclús molts batejats participen d’aquests mateixos sentiments. Es relacionen amb l’Església en moments puntuals, però no li tenen afecte ni la senten com quelcom propi.

El lema escollit per a la jornada d’enguany ens invita a canviar la nostra actitud a l’hora de viure en l’Església. La idea de institució no reflecteix el que de veritat és. ELa missió de l’Església no és una altra que intentar que tots reconeguen i adoren eixe Déu i s’integren en ella, de manera que la família humana arribe a ser família dels fills de Déu. L’experiència familiar és una escola d’humanitat i de solidaritat. En la història de les famílies es viuen situacions molt diverses: pobresa d’algun dels seus membres, que desperta sentiments de solidaritat; la preocupació per l’educació dels xiquets i els joves; quan hi ha malalts no se’ls abandona, sinó que se’ls atén d’una manera especial; es comparteixen les alegries i les tristeses. La vida d’una família és rica en valors humans perquè està plena de situacions que desperten els millors sentiments entre els seus membres. En el si d’una família tots són importants. Quan algú s’allunya o se separa de la resta això es viu com una ferida dolorosa que no es cura fàcilment.

El compromís amb la nostra Església ens exigeix una participació activa en la seua vida, perquè el que l’edifica és l’entrega de cada batejat a la seua missió. Aquest compromís ens demana també generositat per a poder atendre millor totes les necessitats dels membres de la nostra família diocesana.

*Bisbe de Tortosa