El beat Pau VI va instituir fa 54 anys la jornada mundial d’oració per les vocacions. Va voler que se celebrara cada any el quart diumenge del temps pasqual, en el que escoltem les paraules de Jesús presentant-se com el Bon Pastor que coneix les seues ovelles, les estima i dóna la vida per elles. Tots som conscients de la necessitat que té el Poble de Déu de pastors segons el cor de Crist, que li parlen en nom seu, que el guien i que el cuiden, no com assalariats, sinó amb el mateix amor del Senyor. A partir d’aquest any, la jornada per les vocacions natives en les esglésies dels territoris de missió s’unirà a aquesta instituïda per Pau VI.

El papa Francesc, en el missatge que ha dirigit a l’Església per la jornada d’aquest any, ens recorda que la motivació que ha d’haver-hi en qui se sent cridat a seguir el Senyor ha de ser «un desig incontenible de portar la bona notícia als germans, a través de l’evangelització i el servei mogut per la caritat».

En aquests moments en què el pessimisme i la desesperança poden envair la vida de l’Església, el papa Francesc ens exhorta «a no deixar-nos esclafar per la sensació d’incapacitat” ni “cedir al pessimisme que ens converteix en espectadors passius d’una vida cansada i rutinària». Per al cristià no hi ha lloc per a la temor: Jesús camina amb nosaltres i pot transformar els nostres desànims en esperança.

Quan experimentem dificultats en l’evangelització, fàcilment podem caure en la temptació de no veure els gèrmens de vida cristiana que fructifiquen entre nosaltres.

Amb aquesta confiança evangèlica podem entendre el que ens diu el Papa en el seu missatge: «mai podrà haver-hi pastoral vocacional, ni missió cristiana, sense l’oració assídua i contemplativa», especialment en l’adoració eucarística, lloc privilegiat de la trobada amb Déu.

*Bisbe de Tortosa