L’estiu s’acaba i, amb ell, aquesta setmana acomiadem a Vila-real un programa del qual ens sentim particularment orgullosos: l’Aplec de Temps Lliure. Un programa social pioner, inclusiu i referent que dóna resposta a les famílies de la ciutat de Vila-real sense distincions de cap tipus, oferint activitats de temps lliure i garantint, amb servei de menjador escolar, que tots els xiquets i xiquetes poden accedir a una alimentació correcta i saludable. Un programa, en definitiva, pensat i enfocat a les persones, en particular a les més vulnerables: els menors, perquè en cap cas tinguen que patir les conseqüències de les dificultats familiars ni de la crisi.

Des que l’any 2011 vam assumir la gestió del govern municipal, un dels principals objectius que ens vam marcar va ser reforçar la xarxa de protecció social, comptant per a fer-ho amb la valuosíssima tasca de les nostres entitats socials, i redoblant esforços en programes d’intervenció social que ens permeteren donar cobertura a les necessitats bàsiques de tota la població des d’accions inclusives i garantir la igualtat de oportunitats de totes i tots. Amb aquestes premisses, vam treballar per fer de l’Aplec de Temps Lliure un programa referent per a la cobertura de les famílies i dels menors de Vila-real, fonamentalment d’aquells que més dificultats pateixen. Primer, vam incrementar exponencialment les places. Després, vam incloure per primera vegada a l’Aplec un servei de menjador escolar que garanteix la correcta alimentació de xiquets i xiquetes que, lamentablement, en moltes ocasiones no estava suficientment coberta en les èpoques que no hi ha col•legi. A aquest servei de menjador, pioner a tota la província, se suma també el servei de desdejuni; l’ampliació de l’Aplec al mes d’agost i juny, perquè totes les vacances d’estiu dels xiquets estiguen cobertes; i la creació de dos aplecs més, al Nadal i a Pasqua, de manera que les famílies de Vila-real disposen d’aquest recurs social fonamental durant totes les èpoques en què els xiquets no van a l’escola.

Aquesta setmana, acomiadem, doncs, una nova edició d’un servei pel qual han passat durant aquest estiu un total de 800 xiquets i xiquetes. Joves d’entre 3 i 16 anys que han pogut gaudir durant un temps d’activitats socioeducatives, jocs i convivència, serveis de menjador i desdejuni. Recursos que suposen per a algunes famílies una eina molt potent per a la conciliació familiar i laboral; per a altres casos, valorats i derivats pels Serveis Socials, la millor manera de garantir la correcta atenció dels menors durant les vacances; per a la societat vila-realenca, una ferramenta clau per a treballar en la integració i la inclusió social. Per a l’equip de govern, tot un orgull i també un repte també, per seguir reforçant i millorant cada vegada més l’atenció a les persones i als xiquets. Una tasca que no seria possible sense la dedicació i la implicació de les entitats socials, els col·legis i l’equip humà del departament de Serveis Socials.

*Alcalde de Vila-real