Els hereus polítics del PP de Don Carlos van voler donar-nos lliçons d’ètica i van presentar una moció al ple de Vilafamés que proposava l’aprovació d’un codi deontològic. Com diu la gent major “del dit al fet, hi ha un bon tret”, és a dir, una cosa és predicar valors i l’altra és posar-los en pràctica.

Però, com poden proposar valors morals aquells que han infringit els principis ètics més elementals? És com si un conductor borratxo predicara respecte al codi de circulació. Quins exemples d’ètica ens poden proposar des del PP? La del padrí Don Carlos condemnat per frau fiscal, o la del lacai Martínez que ha heretat una vintena de finques de la tia Teresita? O potser fóra millor buscar altres exemples com Rus, l’Amañador, o la ignomínia del cas cooperació de Rafael Blasco?

L’ètica es practica cada dia i en cada acte. Els regidors han de portar la lliçó apresa de casa. L’ètica d’un polític és treballar pel poble i no aprofitar-se’n del càrrec, així d’obvi és. L’ètica es practica millorant les condicions escolars. L’ètica s’exerceix regularitzant i publicant la recaptació de festes. L’ètica és preocupar-se per millorar els serveis socials. L’ètica és treballar més per les persones i no preocupar-se tant pel posat a les fotos. En definitiva, abans de defensar un codi deontològic, cal practicar-lo amb l’exemple, si no és així, es una exhibició de cinisme o una lamentable ironia, més pròpia del Club de la Comèdia que d’un ple municipal. H

*Regidor de Triem Vilafamés-Compromís