Des del Programa d’Atenció a la Diversitat de l’UJI abordem el treball amb les persones amb discapacitat i Necessitats Educatives Especials (ENEE) des d’una perspectiva sistèmica, considerem que tots els agents que interactuen amb les persones tenen molt a dir i fer. Per aquest motiu volem que s’impliquen, que col·laboren i siguen sensibles a les seues necessitats.

A nivell d’Universitat així ho fem, treballant conjuntament en els diferents serveis de l’UJI: gestió de la docència i estudiants, l’ORI, l’OIPEP, Servei d’esports, Centre de Documentació, personal de consergeria. Poc a poc hem aconseguit una universitat inclusiva, valorada positivament per aquest col·lectiu. Tot gràcies al treball conjunt amb Encarna González Alamilla.

En el curs 1991-92, fa 25 anys, el rector Francesc Michavila i la vicerectora Isabel Rios van recolzar la proposta innovadora del profesor José Manuel Gil de crear un servei d’Orientació Acadèmica. Vam dissenyar el projecte del Servei d’Orientació Acadèmica de l’UJI des d’una perspectiva pedagògica, entenent l’orientació com un procés de recolzament de la pressa de decisió i suport als membres de la comunitat universitària, especialment a l’estudiantat en els diferents moments de la seua trajectòria acadèmica: en les etapes prèvies als estudis universitaris amb la col·laboració dels orientador i orientadores d’educació secundària, durant la realització de les proves d’accés a la universitat, en els primers moments de contacte amb els estudis universitaris, en la realització de les pràctiques o estades en altres universitats i finalment preparant per a la incorporació als món laboral o continuació d’estudis d’especialització.

Ja el primer curs acadèmic vam tindre contacte amb una estudiant invident que es presentava a la selectivitat i iniciàrem una línia de treball pionera en la universitat espanyola que va anar creixent fins que a 2005 l’equip de Govern de l’UJI li donà entitat pròpia dins del que és l’actual Unitat de Suport Educatiu: El Programa d’Atenció a la Diversitat. Amb els nostres primers Estatuts, en 1998, vam ser la primera universitat espanyola en reconèixer el dret dels estudiants a rebre suport independentment de la discapacitat que presenten. Des dels inicis ens vam diferenciar d’altres universitat treballant per les persones amb discapacitat i també per l’estudiantat amb necessitats educatives especials (ENEE). No oblidem que en la nostra acció l’eix central és la persona amb discapacitat i NEE.

Però estem convençudes de la importància de que tots el agents universitaris, professorat i els serveis de la Universitat, planifiquen les seues activitats i procediment tenint en compte les singularitats de les persones individuals. Des del procediment de matrícula, les normatives, les activitats acadèmiques i docents, culturals, esportives, tots hem de treballar des de la perspectiva inclusiva. I en el temps hem vist que anem amb bon camí i com la nostra visió es materialitza en les normatives nacionals i internacionals. Des de 2010 totes les universitats han de tindre serveis similars al nostre Programa D’Atenció a la Diversitat. A més a mes, totes les titulacions han d’incloure continguts formatius relacionats amb la discapacitat i amb la voluntat d’intercanviar experiències . Des dels nostres inicis vam organitzar i participar en foros universitaris d’atenció a l’estudiantat universitari amb discapacitat. En 2009 vam impulsar la creació de la Xarxa SAPDU - Servicios de Atención a las Personas con Discapacidad en la Universidad (www.sapdu.unizar.es). En la actualitat formen part els serveis de suport de més de 60 universitats espanyoles.

SAPDU està vinculada a CRUE-Assumptes Estudiantils. A l’Àrea de Discapacitat i Diversitat que des de febrer de 2014 està coordinada per la nostra vicerectora, la professora Pilar García Agustín.

Els propers dies 27 i 28 d’octubre tenim el plaer d’acollir a l’UJI als responsables i tècnics dels SAPDU. Organitzem els VII Encontres SAPDU. És el nostre foro tècnic on anualment reflexionem i debatim sobre estratègies i l’àmbit de la nostra acció. En aquesta ocasió hem volgut que el lema siga: Mirades a la Diversitat.

Ens proposem una reflexió global a la universitat. El treball amb persones amb discapacitat no és un repte exclusiu de la Xarxa SAPDU. Els diferents serveis amb els que interaccionen les persones de la comunitat universitària han de tindre en compte la pluralitat d’usuaris i usuàries per la planificació d’activitats i desenvolupament de procediments d’acció i gestió.

Considerem la acció del professorat un element clau en la interacció amb l’estudiantat, és per això que volem aprofundir en la formació del PDI. D’altra banda, volem crear vincles amb altres àmbits universitaris com les tecnologies de la informació i comunicació (aules virtuals i pàgines web), informació, biblioteques i centres de documentació, serveis de treball i pràctiques de mobilitat i esports.

Així, hem dissenyat un programa de treball des d’aquests dos eixos: treball sobre la globalitat de la Universitat i proximitat a les persones amb necessitats educatives especials. Els estudiants amb discapacitat i amb NEE demostren i han de demostrar, com tots, el seu treball. I ho estan fent. Fins a l’actualitat més de 900 estudiants NEE han finalitzat els seus estudis a l’UJI. H

*Coordinadora de PAD UJI. Secretaria executiva de la Xarxa SAPDU