L’equip de govern de Borriol acomiada l’any 2017 amb la satisfacció d’haver dut a terme un treball intens i ben fet, amb la consecució de molts avanços per a la ciutadania del municipi. Estem molt satisfets pel bon estat de les arques municipals, ja que hem continuat sanejant els comptes i reduint el deute heretat.

La principal línia d’actuació que hem dut a terme enguany ha estat la contractació de 22 persones que estaven aturades, a partir de subvencions i de constitució de borses de treball. Entre aquestes, cal destacar l’enorme impuls que se li ha donat a la plantilla dels serveis socials, gràcies a la Conselleria d’Igualtat, amb la incorporació d’una treballadora social, una administrativa, una educadora de carrer, una auxiliar d’ajuda domiciliària i tres persones per a la Unitat de Respir, la qual cosa demostra l’interés primordial de l’equip de govern amb les polítiques per atendre les necessitats dels col·lectius més desfavorits d’aquesta societat.

També hem contractat temporalment cinc persones que han desenvolupat tasques de peons, dos persones que han dut a terme tasques administratives i altres persones dins del Pla d’Ocupació 2017, el Pla 135 i les 4 subvencions atorgades per la Conselleria d’Economia. Una altra dada a tenir en compte és que el 50% han estat dones, amb la qual cosa hem incidit en la reducció de l’atur femení i en la incorporació progressiva de la dona al mercat laboral, a l’igual que els contractes amb joves, que també han augmentat molt.

Un altre dels èxits sense precedents de l’actual equip de govern és que, per primera vegada en la història, comptarem amb una oficina de Tourist Info al poble, que s’ubicarà a l’edifici de l’antiga casa de la vila, gràcies a les gestions fetes amb l’Agència Valenciana de Turisme, la qual cosa permetrà explotar els nombrosos recursos turístics de què disposa la nostra vila. En aquesta mateixa línia, l’any 2017 ha obert les portes el MUHBO, el Museu d’Història de Borriol, una col·lecció museogràfica permanent que alberga les troballes arqueològiques dels principals jaciments borriolencs i una sèrie de panells amb les explicacions històriques de les vicissituds més rellevants. A partir del proper mes obrirà durant els caps de setmana i tindrà al capdavant una persona que mostre els atractius del valuós patrimoni local.

Una altra actuació novedosa ha estat la catalogació i la digitalització de l’Arxiu Municipal, tant l’administratiu com l’històric, arran del conveni signat amb la Universitat Jaume I, la qual cosa ha permés recuperar informació molt valuosa del segle XVIII i s’ha creat un espai propi per a l’arxiu a les dependències del soterrani de l’Ajuntament, per garantir el dipòsit de la documentació generada per la corporació. A nivell patrimonial, s’ha actuat per primera vegada en les muralles i els contraforts del palau medieval, que amenaçaven ruïna imminent, i s’ha recuperat un dels principals actius culturals del casc antic, unit a l’adequació del camí i dels accessos al castell de Borriol, que es durà a terme durant el primer trimestre de 2018, gràcies a la Conselleria de Cultura.

Cal esmentar també un aspecte que ha augmentat exponencialment aquests dotze mesos, com són les més de 300 activitats que s’han desenvolupat i incorporat a l’Agenda Cultural i Esportiva, gràcies al creixent teixit associatiu local, que està vivint uns moments de veritable esplendor. Açò ha permés consolidar altres fites com la Fira del Llibre, la Setmana Cultural i de la Joventut, els tallers educatius de l’Escola d’Adults, així com altres esdeveniments puntuals, com és el cas de l’extraordinària acollida que tingué la XXX Trobada d’Escoles Valencianes, que va reunir a més de 16.000 persones del món educatiu. Pel que fa a la promoció comercial, hem seguit amb la dinamització del comerç local a través d’accions com la campanya nadalenca, així com amb la Fira de Santa Cecília, que enguany ha estat dedicada a la promoció dels productes artesanals i on han tingut cabuda els comerciants locals que ho han desitjat.

També ha estat un any de pactes i convenis diversos, com és el cas del conveni amb la fundació Isonomia de l’UJI o l’adhesió al Pacte contra la violència de gènere. El conveni amb la Conselleria d’Habitatge ens permetrà tindre el ciutadà millor informat en temes de rehabilitació urbana, així com la participació en les Juntes locals de seguretat ha permès reunir esforços junt als municipis veïns, per tal de prendre mesures conjuntes i buscar solucions a l’hora de posar fre als actes vandàlics.

En l’àmbit educatiu, a més d’afiançar-se la Xarxa Lllibres un any més, s’han iniciat els tràmits per a la construcció de l’Institut d’Educació Secundària de Borriol, a través de la inclusió de Borriol en el Pla Edificant per part del conseller d’Educació, Vicent Marzà. Es tracta de la primera vegada que hi ha un ferm compromís per part de la Conselleria en dur a terme aquesta obra demandada durant anys per les famílies. L’actual equip de govern accelerarà el màxim possible els tràmits per dur endavant aquesta empresa sense parangó, que cap govern del PP anterior va ser capaç de dur a terme.

Per últim, cal assenyalar les grans fites dutes a terme en matèria d’infraestructures que han permès l’execució de la necessitada reforma dels nínxols del cementeri o l’asfaltat del camí de Benifaet a Codina, una de les artèries rurals principals del terme. Però, sense dubte, dos han estat les notícies capitals d’aquest any: el desbloqueig del tema de la legalització de la urbanització de l’Abeller i la licitació del col·lector de la depuradora, 10 anys després de la passivitat del PP i Veïns de Borriol.

En el any 2018 seguirem contribuint a millorar la vida de totes les veines i veïns del poble.