E l cronista oficial de l’Alcora, José Manuel Puchol, va impartir una interessant xarrada als alumnes de 2n de Primària del col·legi Comte d’Aranda, que va girar entorn a la popular festa del rotllo de la capital de l’Alcalatén.

La xarrada va començar amb l’explicació de l’escut: la seua forma, parts del tallat i la corona en el seu timbre o part superior. A més, el cronista, polint fins a l’últim detall, va explicar les diferències entre Corona Real, com mostren els escuts de les ciutats de Castelló, Vila-real o Onda; i la Corona Comtal, que porta l’escut de l’Alcora.

Per cortesia de Manuel Herrando (Nelet el Panadé), al centre es van portar rotllos per a mostrar-los i un d’ells va ser regalat a Esther Prada de Conflent, professora organitzadora de l’esdeveniment. També van estar presents en l’acte la directora del centre, Natalia Cuartiella, i la professora Isabel Avilés.

Donat el nom del col·legi, el cronista oficial els va explicar que a data d’avui són 19 els que han sigut titulars de Comte d’Aranda. L’actual Comte, per herència de la seua mare, la Duquessa d’Alba, és Alfonso Juan Bosco y de Todos los Santos, Martínez de Irujo i Fitz-James Stuart, segon dels fills de la noble senyora, que va rebre els títols el 2 d’abril de 2013. A més, és Duc de Híjar, Marquès de Orani, d’Almenara...

Javier Nomdedéu