El servei de manteniment del Consorci riu Millars ha eradicat dos exemplars de la planta invasora sud-americana miraguà fals (Araujia sericifera) que creixien a les llacunes artificials d’Almassora. Fa uns dies la Guarderia del Consorci en una de les rondes habituals de vigilància va trobar la planta invasora creixent per damunt de la vegetació autòctona. Des que s’inicià el servei de vigilància, fa 7 anys, és la primera vegada que es troba l’espècie al paisatge protegit de la desembocadura del riu Millars. Es tracta d’una espècie amb una capacitat invasiva extraordinària que desgraciadament està estesa per la majoria de comarques litorals de la Comunitat Valenciana. La planta originària d’Amèrica del Sud, concretament d’Argentina, Uruguai, Paraguai i el Brasil, arrela des del nivell de la mar fins a una altitud mitjana sempre i quan trobe molta humitat.

ÓN ES TROBA / El miraguà fals al territori valencià es troba assilvestrat des de la comarca alacantina de la Marina Baixa fins al Baix Maestrat castellonenc. També creix a diverses zones de regadiu de la comarca alacantina del Baix Segura. És considerada com a planta invasora perquè allí on arrela i s’estén sense problemes crea un paisatge nou.

És freqüent trobar-la als tarongerars abandonats estenent-se com un mantell. És una planta enfiladissa que cobreix els arbres completament i no deixa passar la llum. Per tant davall el miraguà fals quasi no creixen altres espècies de plantes.

PER QUÈ ACÍ / Els botànics afirmen que és molt probable que el miraguà fals arribara a la Comunitat per a provar el conreu industrial i aprofitar la fibra que contenen els fruits. Estos semblants a xicotets melons contenen una seda vegetal també anomenada miraguà que s’utilitza per a farcir coixins i matalassos. «Que vinguera ací per a ser conreada, és una hipòtesi bastant probable amb l’objectiu que s’intentara com a mínim el cultiu en un moment donat. Sabem que també s’ha indicat en alguns llibres que s’havia cultivat com a planta ornamental en alguns llocs a mitjans de segle XX però tampoc tenim cap certesa o comprovació. De fet en molts llibres apareix com a espècie ornamental assilvestrada», afirma Emili Laguna, botànic del Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) de la Generalitat Valenciana.

El miraguà fals a causa del seu extraordinari potencial colonitzador i greu amenaça per a les plantes natives mediterrànies ha sigut inclòs al Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores. A Espanya està prohibida la seua possessió, transport, trànsit, comerç i la seua introducció en el medi natural. H