+
Accede a tu cuenta

 

O accede con tus datos de Usuario de El Periódico Mediterráneo:

Recordarme

Puedes recuperar tu contraseña o registrarte

 
 
   
 
 

ART

Espais per a la imaginació

La galeria Cànem exhibeix una singular mostra titulada ‘13 L Publicacions d’Artista’ fins el 24 del pròxim febrer

 

Originalitat. Existeix es aquesta mostra col·lectiva una gran diversitat i multidisciplinarietat al servei de la creativitat, i mitjançant els llibres. - SLOWPHOTOS.ES

Irene Gras
21/01/2018

Els llibres i / o publicacions d’artistes estan cobrant importància en l’art contemporani.

Gràcies al suport i a la tasca, no només d’editorials i institucions, sinó de galeries d’art com Cànem a Castelló o la de Raiña Lupa, dirigida per Rocío Santa Cruz, a Barcelona, avui es pot parlar d’un mercat propi del que es coneix per «publicacions o llibres d’artista». De fet, la galeria Raiña Lupa va ser la precursora de la fira Arts Libris, celebrada al centre d’art Santa Mònica de Barcelona, on Cànem no falta anualment a la seua cita i on podem observar peces que, al cap i a la fi, actuen a manera de carta de presentació d’obra per a molts artistes i que aconsegueixen captar l’atenció tant de l’espectador com de la figura del col·leccionista causa del seu petit i cuidat format.

Aquest fenomen artístic prolifera a poc a poc i es concentra en ciutats europees com Barcelona, Londres, Brussel·les o Berlín. No obstant això, malgrat els esforços per part dels artistes, col·lectius i editorials, encara no es pot parlar d’un fenomen normalitzat i estès per tot el públic. Amb tot, gràcies a la galeria castellonenca, a la seua tasca i la seua connexió amb Barcelona, podem gaudir ara d’aquesta pràctica artística a la nostra ciutat a través de l’exposició 13L Publicacions d’Artista.

La professora d’Història, Teoria i Crítica del disseny i documentalista d’objectes, María Isabel del Río, va escriure que, si aquesta forma d’expressió artística havia proliferat aquí, hi havia estat gràcies a la feina de Pilar Dolz: «A la Comunitat Valenciana destaca la important tasca tant d’edició com de difusió de llibres d’artista que ha realitzat la Galeria Cànem, dirigida des de fa més de tres dècades per Pilar Dolz», escrivia. És aquest un sector que creix en l’àmbit de les arts visuals gràcies, en part, al fet que molts joves creadors estan treballant tant en l’edició de llibres especials a revistes objectuals, autoedicions i publicacions digitals. Existeix, per tant, una gran diversitat i multidisciplinarietat al servei de la creativitat.

La present mostra destaca per la complicitat de tots els seus participants: Eugènia Agustí i el seu Textliner (2018); Pepa Busqué, Montse Carreño + Raquel Muñoz, amb la seua instal·lació Rose, c’est la vie (2017); Mercè Casanovas, David Curto i les seues tres peces Emakinonio (2017); Enric Mas, amb Privació temporal de llibertat; Jessie Morin, Cristina Pastó i la seua sèrie Liquènic (2015-2017); Eloi Puig i el seu treball Funsaic, Ensaic, Speresaic i Renga-ronda; Rosa Tarruella i el seu homenatge i versió de poesia japonesa, amb els seus quatre jaikus; Alicia Vela i la seua peça Memoria helada (2016); Eva Vila Pou, amb Llibre comestible (2017) i Niu 2 (2007), i Antònia Vilà, amb la seua Allotopia 1-17 (2012).

COL·LECTIU 13L

Aquest grup, 13L, va néixer a Barcelona al 1998 i vincula l’art gràfic amb altres mitjans, ja que tots treballen sota un esperit d’investigació i de col·laboració. Tots ells conceben el llibre com una seqüència temps-espai, una suma i successió d’espais, instants i emocions, que cada un dels seus integrants assimila, transforma i plasma sota un estil diferent com es pot apreciar a la sala castellonenca.

De colors fluorescents i cridaners sobre paper mil·limetrat, a la subtilesa del grafit, a l’elegància del rosa o els indiscutibles contrastos entre vermells, blancs i negres... Aquesta és una mostra dedicada a la llibertat de l’artista i a l’originalitat de cada individu del grup, on es revela i plasma la particularitat tant en la concepció i el tractament com en l’execució plàstica. I és que no s’ha d’oblidar que el llibre, ja de per si, ens brinda la idea d’obra oberta, d’un món sencer de possibilitats... Està íntimament lligat a la pròpia experiència artística.

En definitiva, espais per als somnis, els sentiments, els viatges, els records, les vivències... Llibres-objecte que actuen a manera de mirall, que provoquen noves mirades i donen les trampes no només de la percepció sinó del mateix llenguatge.

2
TECNOLOGÍA

Mirídiax, más de 30 cursos para reciclarse

Esta plataforma ofrece formación ‘on line’ abierta de las principales universidades

SOCIEDAD

La mujer coge las riendas de su satisfacción sexual

El empoderamiento sexual femenino pasa por tomar conciencia de lo que quieres, de lo que te gusta y de lo que deseas para ti. Pero ¿existe realmente?

VEHÍCULOS DE VANGUARDIA

La gama más sostenible de Volkswagen

La firma muestra su innovadora gama de vehículos híbridos enchufables

DE TEMPORADA

Horchata sí, pero con denominación de origen valenciana

La bebida de chufa con D.O. valenciana se ha ganado un lugar fijo en los frigoríficos españoles. ¿Por qué? Las claves son los beneficios que aporta y