La Universitat Jaume I (UJI) ha conclòs per enguany les jornades científiques Connecta amb la Ciència, que tenen la finalitat de promoure les vocacions científiques i tècniques entre els joves. Aquesta iniciativa, que ha arribat a l’alumnat de 51 centres educatius de 17 municipis de Castelló, València i Teruel, compta amb el finançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat i de BP OIL Espanya.

Connecta amb la Ciència aproxima a l’alumnat de quart curs d’ESO diversos aspectes dels graus tècnics i científics impartits en la UJI mitjançant activitats pràctiques com per exemple tallers, xarrades i mostres. En la província, les sessions van tenir lloc Vinaròs, Vilafranca, Sogorb i Vila-real, on han conclòs avui. El programa es tancarà durant el primer trimestre de 2018 en el Museu de les Ciències de la Ciutat de les Arts i les Ciències. La participació en l’actual edició d’aquesta iniciativa ha sigut de més de 2.600 persones.

tallers i activitats

Aquestes jornades amb voluntat de fomentar les vocacions per la ciència i la tecnologia, proposen una vintena de tallers relacionats amb temàtiques com la robòtica, les energies renovables, l’arquitectura, el canvi climàtic, les matemàtiques, l’òptica, els videojocs, etc.

A més, aquesta plataforma inclou una oferta de xarrades, per exemple, Enginyera, per què no?, i 12 mostres centrades en aspectes tan variats com la impressió 3D, models de molècules, projectes que desenvolupen les associacions de estudiantat de la Universitat Jaume I, maquetes de construcció arquitectònica tradicional o herbaris i insectaris.

diversos centres

Del 6 al 14 de novembre, el programa s’ha desenvolupat a Vila-real, concretament en el Centre de congressos, fires i trobades. Fins al recinte no s’han acostat únicament alumnes i alumnes de la localitat, ja que també ho han fet estudiants de centres d’Almassora, Betxí i Onda.

Així, per exemple, la xarra Enginyera, per què no?, ha acostat a l’alumnat la realitat del mercat laboral en relació amb les enginyeries, les possibilitats existents i ajudar-li a reflexionar sobre el paper d’homes i dones en la construcció d’una societat que vulga ser veritablement democràtica i puga comptar amb una participació equitativa de tots dos sexes en tots els àmbits.

Altres activitats que s’han dut a terme són els tallers i xarrades D’on ixen les verdures que ens mengem?, Combat de robots, Descobreix les matemàtiques que s’amaguen en el cinema i les sèries de TV, Els camins dels residus sòlids urbans...