Siga per a tots manifest que Nós, Jaume, per la gràcia de Déu rei d’Aragó i del regne de Mallorca, comte de Barcelona i d’Urgell i senyor de Montpeller, considerant com i de quina manera el senyor Jesu-Crist amb misericòrdia Ens mira i Ens ha mirat, i en especial en la conquesta de Borriana, que per la seua clemència ha estat restituïda al nom cristià, amb el propòsit, doncs, d’establir-hi i introduir un poble per a la seua alabança, servici i honor, amb aquest escrit nostre, que tindrà validesa amb fermesa i a perpetuïtat, per a honor vostre us donem i concedim a vosaltres, tots els pobladors de Borriana, homes i dones, que ara residiu allí i en el passar heu vingut a poblar-la, a tot el vostre llinatge i els vostres descendents, perpètua i contínua franquícia de tota peita, past, quèstia, tolta, força i mesuratge, monedatge, bovatge i de tot mal costum i ús establerts i que es puguen establir”.

Amb aquesta carta pobla quedava refermada la importància que la nostra ciutat va evidenciar en la conquesta del territori que conformaria l’antic Regne de València. Jaume I va conquerir Borriana el 1233 i cinc anys més tard arribaria a València.

Celebrem avui, dia 9 d’Octubre, la data en què el rei Jaume I va entrar a la ciutat de València l’any 1238, i així recordem que al segle XIII s’obria un camí que configuraria l’inici del nostre poble valencià.

IDENTIFICATS

La commemoració d’una data tan significativa als nostres dies representa la unió, que també i especialment a hores d’ara, és una realitat per als valencians i valencianes i, per a nosaltres, els borrianencs i les borrianenques perquè ens sentim identificats amb una història que ens uneix com a poble, i que simbolitzen Jaume I i tot el que ell significa: les lleis (els furs) i els símbols (el penó de la conquesta o la reial senyera).

La història del poble valencià va començar a Borriana i per eixe motiu no podem deixar de constatar que ser i sentir-se valencians en l’any 2017 comença per ser i sentir-se borrianencs. Som hereus d’uns homes i unes dones que han portat amb orgull el nom de Borriana per tot el món, i sobretot al seu cor.

senyes d’identitat

Estem obligats, per ser hereus dels borrianencs i borrianenques que ens han antecedit, a recordar la nostra història i també les senyes d’identitat que ens defineixen com a poble unit.

Però no hem d’oblidar mai que la millor representació dels nostres conciutadans és, sense cap dubte, la convivència democràtica. Una convivència que hem aconseguit units, amb l’actitud i el treball diari de tots i de totes; dels que tenim responsabilitats municipals, però també, i en una part ben important, de la ciutadania. Una ciutadania compromesa, participativa, implicada, crítica i orgullosa de ser o de viure a Borriana.

responsabilitat

No podem oblidar els nostres orígens, però, a partir de la història passada, hem de pensar sempre en tot allò que ha d’arribar, perquè el futur és una responsabilitat compartida entre totes les persones que formem la nostra ciutat.

Per això hem de reconèixer que l’actiu més important de què disposem són totes les persones que tenim la immensa sort de poder dir que som o que vivim a Borriana, ciutat que té un paper molt important en els plantejaments de futur que estan desenvolupant-se arreu de tot l’àmbit geogràfic que ens envolta, del més proper al més llunyà.

Bon Nou d’Octubre a tots els valencians i valencianes!