Hui, 9 d’Octubre, els almassorins ens unim a la festa de tots els valencians. Per primera vegada visc la festivitat de hui com a alcaldessa d’Almassora, amb la responsabilitat del càrrec, que en moments com aquest hem recorda la necessitat de multiplicar el nostre sentiment de poble. Davant les divergències, unió. I davant els problemes, sol·lucions.

Enguany, el Dia de la Comunitat Valenciana agafa a Almassora quasi encetant les festes patronals del Roser. La festa pensada com a moment d’unió de totes les persones que, alhora, donen la benvinguda als visitants i els fan sentir com a casa. Això som com a poble: hospitalitat i generositat.

De fet, a pocs de dies de complir quatre mesos al front de l’alcaldia d’Almassora, les meues paraules a l’acte d’investidura cobren ara més sentit que mai. Aquell matí vaig incidir en recordar sempre qui som, d’on venim i on volem anar. Hem referia als arrels com a poble unit i treballador que s’alça cada matí per fer front als problemes i superar-se.

L’orgull de ser d’on som és defensar allò que ens pertoca, com ara un finançament de l’Estat més just que podria fer arribar a Almassora 8,2 milions d’euros més cada any, quasi la mateixa xifra que ens va costar (sense comptar advocats ni costos judicials) la sentència de l’avinguda Generalitat per la nul.la gestió del Partit Popular que governava aleshores la localitat.

Els meus veïns i jo encara paguem eixa taxació irregular dels terrenys que va expropiar l’Ajuntament sense negociar amb trellat una sol·lució pactada i allunyada d’un conflicte com aquest.

I com de les errades només ens queda aprendre i millorar, crec que la resposta al “on volem anar?” és a reclamar amb fermesa justícia, allò que és nostre, ni més ni menys. Però a fer-ho amb els mecanismes que ens han fet evolucionar com a societat. No podem actuar al marge de la llei, estem ací per a complir-la i fer-la complir. Per tot allò, en estos dies tan convulsos, de confrontació al carrer i a la societat, vull fer una crida a la concòrdia i la serenitat.

No tinguem por al diàleg, recurrim a ell sempre, construïm “mil ponts mil vegades”. Rescate la campanya dissenyada per la Generalitat Valenciana per a celebrar un dia com el de hui. Defensem les nostres principals arrels i els drets que hem anant adquirint any rere any, la nostra llengua, però fem-ho sense fronteres ni exclusions. Sumem esforços per fer de la nostra terra un lloc millor i més gran, obert al món.

Com diu el president de la Generalitat, Ximo Puig, hui estem de 9. Però no ens conformem perquè el progrés i l’ambició també formen part de la identitat dels valencians. Estarem de 10 quan aconseguim les inversions que necessitem i que ens corresponen. A Almassora ens fan falta actuacions com la caserna de la Guàrdia Civil, que porta quasi un segle donant servei als veïns i els agents en unes condicions inadmisibles en ple segle XXI. Però també rebríem millors serveis de la Generalitat si, com a valencians, l’Estat aportara els fons que ens corresponen i no una quantitat mermada per un repartiment desigual que cal modificar.

Amb tot, mirem al futur amb esperança. Jo així ho faig i així ho transmet hui i sempre als almassorins i almassorines que tots els dies de l’any treballen i s’esforcen per conquerir drets i atendre deures. Els nostres com a equip de govern passen per atendre les seues demandes i preocupacions, com establir un calendari més extens per a pagar els tributs i complir així les obligacions ciutadanes o bonificar l’impost de vehicles a aquells que siguen més respectuosos amb el medi ambient. El proper any atendrem aquestes demandes i d’altres noves perquè Almassora es una ciutat en constant canvi.

Però abans que encetem l’any 2018, els propers dies 26 i 27 d’octubre ens convertirem en seu de la segonda Conferencia de ciudades intermedias, un projecte en el qual participen activament les conselleries d’Habitatge, Hisenda i Economia per tal d’analitzar els reptes de futur de l’urbanisme local. Ací, a Almassora, fixarem els objectius per fer de la nostra localitat un espai més acollidor, fita que aconseguirem sens dubte gràcies als 5 milions d’euros que ens ha concedit la Unió Europea i als altres 5 que aportarà l’Ajuntament per a dur endavant eixos projectes de desenvolupament sostenible.

Però hui és dia de festa, de posar de manifest l’orgull de ser d’on som i de continuar treballant. Fem-ho amb la responsabilitat i l’esperit d’unió, mai de divisió. Aprofitem el Dia de la Comunitat Valenciana, i en el cas d’Almassora també les festes de la Mare de Déu del Roser, com a plataforma per a mostrar-nos al món tolerants, respectuosos i acollidors. Eixe és el camí.

Feliç 9 d’Octubre!