Amb l’arribada de la primavera i del bon temps comença la pràctica de l’esport a l’aire lliure: ciclisme, running, senderisme... I si hi ha espais propicis per a dur a terme aquestes activitats, són les dues vies verdes que hi ha en la província, una en la costa i una altra a l’interior. Unes zones en les quals la natura i l’esport es donen la mà i poden ser gaudides per tota la família, ja que per les seues característiques són perfectes per l’esparciment dels nostres xiquets i les xiquetes.

La que discorre pel litoral és la Via Verda del Mar, el traçat de la qual es desenvolupa entre Benicàssim i Orpesa al llarg de quasi 6 quilòmetres. Aquesta via es va crear aprofitant l’antic traçat del ferrocarril entre València i Barcelona, per la qual cosa és totalment plana. Amb l’arribada del sol i el bon temps s’omple de ciclistes i de persones caminant o corrent, encara que també és apta per a persones amb mobilitat reduïda, ja que compta amb un ferm perfectament estable, fet d’asfalt i graveta.

paratges naturals

El principal atractiu d’aquest recorregut és que transcorre per paratges naturals de gran bellesa i valor mediambiental. I és que no solament permet estar practicant esport vorejant la riba del mar, sinó que també possibilita gaudir dels pins mediterranis de la Muntanya Bovalar, les cales de la platja de la Renegà, l’entorn de Platgetes...

A més, també hi ha construccions amb molt interès arquitectònic i històric, com la Torre Colomera, que data del segle XVI i que formava part de la xarxa de vigilància contra els atacs dels pirates berberiscos, al costat de la Torre de la Cordá, la Torre Sant Vicent en Benicàssim i la Torre del Rei en Orpesa.

viatge interior

Clar que també existeix l’opció de gaudir d’una espectacular via verda a l’interior, la de ‘Ojos Negros’. Es tracta de la via verda més llarga d’Espanya, amb 160 quilòmetres, i transcorre entre tres províncies: Castelló, Terol i València. En el seu pas per la nostra província discorre pels límits del parc de la Serra d’Espadà, visitant Barracas, Torás, Viver, Benafer, Caudiel, Jérica i Navajas, entre d’altres localitats.

Aquest viatge segueix el rastre del ferrocarril miner de Sierra Menera, que va transportar des de principis del segle XX fins a 1972 tones de ferro des de les mines de ‘Ojos Negros’ (en Terol) fins al port de Sagunt.

Els entorns naturals d’aquest recorregut són impressionants i durant el mateix els xiquets podran gaudir de la vegetació del parc natural, del pantà del Regajo, del paisatge dels tarongers en la zona més baixa...