Vila-real viurà un intens cap de setmana de música a l’aire lliure. L’anomenat Plectre a la fresca arriba a la seua tercera edició de la mà de tres bandes de diferents punts del país, amb l’Orquestra de Pols i Pua Francesc Tàrrega com a amfitriona. L’esdeveniment pretén recuperar el valor d’instruments tradicionals como el llaüt, la bandúrria o la guitarra, de gran arrelament i projecció a Vila-real i tota la Comunitat Valenciana.

El president de l’orquestra Tàrrega, Juan Carlos Torres, destaca que el certamen té com a objectiu “fer gaudir a la gent fent el que els veïns de la ciutat han fet tota la vida a l’estiu: eixir a la fresca”, al temps que músics locals mostren la seua obra a molts ciutadans que la desconeixen. Per arribar al màxim de gent possible, Torres apunta que enguany és la primera vegada que els concerts no es faran a l’ermitori de la Mare de Déu de Gràcia, sinó en diferents punts del casc urbà.

DIFERENTS ESCENARIS // Així, els espectacles començaran esta nit a la plaça Major, a partir de les 22.00 hores, amb l’actuació de la banda del municipi, que dirigeix Maria Isabel Casalta. Segons el seu president, el repertori que tocaran serà “molt variat i agradable per a l’espectador”, amb obres no només de Tàrrega, sinó també de músics vila-realencs com Pascual Cándido i d’altres que van més enllà de la fronteres locals però que formen part de l’imaginari general, com l’italià Vivaldi. A més, també hi haurà alguns pasdobles, entre d’altres propostes que, assegura, entretindran d’allò més al públic.

Completen el cicle les actuacions de l’orquestra de l’Associació Cultural Musical Colás Chicharro de la Carolina (Jaén), dissabte a les 19.00 hores a l’Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner; i l’orquestra Abalsants d’Alcúdia de Crespins (València), diumenge al migdia a la sala d’actes de la Fundació Caixa Rural. En els dos casos l’entrada serà lliure fins a completar l’aforament.

Les actuacions de les dos orquestes convidades seran diferents de la que oferirà la Francesc Tàrrega. Així, una característica que uneix a les dos bandes malgrat la distància que les separa geogràficament és la presència de sons llatinoamericans, que es combinen amb els instrumens tradicionals. El resultat, en paraules de Torres, “s’ha d’escoltar necessàriament, perquè no defraudarà a ningú dels que decidisquen acostar-se als diferents escenaris on hi haurà concerts”.

INTERCANVIS // El president de l’orquesta local afirma que aquest festival és possible gràcies a la política d’intercanvis posada en marxa per moltes associacions musicals valencianes i d’arreu de l’Estat, que s’agrupen dins de la Federación Española de Guitarra e Instrumentos de Plectro. “Així, al maig vam visitar i vam oferir un concert a l’Alcúdia de Crespins, i al novembre anirem a Jaén a tornar la visita als companys de la Carolina”, argumenta Torres.

Per la seua banda, el regidor de Cultura, Eduardo Pérez, explica que este cap de setmana els vila-realencs i la resta de ciutadans que s’acosten al municipi gaudiran de “tres concerts amb els quals posem en valor una música tan nostra com la de plectre, en un ambient agradable i amè, de la mà de l’orquestra local Francesc Tàrrega, que una vegada més demostra tot el seu talent i la seua potencialitat com a amfitriona d’un esdeveniment que va consolidant-se estiu rere estiu”. Pérez afegeix que el certamen s’emmarca en la política de col·laboració amb entitats locals, i sentencia que avui comença una proposta “senzilla i humil, però amb un gran sabor local”. H

activitat: Plectre a la fresca.

HORAri: Divendres (22.00 hores a la plaça Major), dissabte (19.00 hores a l’Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner) i diumenge (12.00 hores a la sala d’actes de la Fundació Caixa Rural).

organitza: Orquestra de Pols i Pua Francesc Tàrrega.

PATROCINA: Cultura.