Els darrers temps acostuma a ser cada volta més habitual trobar-nos als diaris o a la tele notícies sobre violència als camps de futbol, fins i tot casos d’agressions, físiques o verbals, de pares de jugadors de futbol base cap a àrbitres, entrenadors o jugadors.

Per tractar de previndre aquest tipus de conductes i conscienciar als joves que practiquen futbol de la necessitat d’evitar qualsevol tipus de violència, l’Ajuntament de Castelló ha sigut pioner en una iniciativa dirigida a tots els clubs de futbol base de la capital de la Plana, que s’ha realitzat durant les tres darreres setmanes i va concloure precisament ahir.

És un pas més de la declaració institucional que la corporació municipal va aprovar al ple ordinari d’abril, per fer de Castelló una ‘Ciutat en Defensa de l’Esport Lliure de Violència’, per tal de posar fi a qualsevol tipus de violència, rebutjant-la molt especialment i de forma contundent en el futbol base.

El Patronat d’Esports i la Regidoria d’Educació, dirigida per Enric Porcar, ha impulsat un projecte que pretén fomentar els comportaments de convivència mitjançant xarrades informatives i pedagògiques en els equips cadets.

Porcar explica que «després d’haver realitzat diverses campanyes en anys anteriors en forma de panells informatius i plaques a les entrades de les instal·lacions esportives, entre d’altres, ara hem realitzat una campanya juntament amb el Col·legi Oficial de Psicòlegs».

psicòlegs / El COPCV està treballant molt pel que fa a la prevenció de la violència en qualsevol àmbit, i des que signara el conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Castelló, els valors esportius són un eix fonamental de moltes de les seues polítiques. En aquest cas, tal i com assenyala Mª Carmen Molés, psicòloga esportiva i vocal de la junta de govern del COPCV, «treballem amb els esportistes més joves, ja que la prevenció i per tant l’educació en valors, són fonamentals per fer front a qualsevol conducta violenta».

Lucía Sales i Daniel Pradas són els dos psicòlegs esportius que han dut a terme les xerrades i activitats en els clubs de futbol base. El fet de que la iniciativa haja tingut com a destinataris els equips cadets es déu a que, tal com explica Lucía, «és una edat especialment conflictiva, en la que els joves acostumen a mostrar-se rebels i molts comencen a deixar de jugar al futbol».

En les sessions, que s’han realitzat abans de cada entrenament, s’han utilitzat dinàmiques col·laboratives que pretenen implicar als joves esportistes, a través de la participació i la reflexió, en la creació de vincles que afavorisquen el joc net i la no violència.

Els valors que es fomenten en aquest projecte són l’empatia i saber posar-se en el lloc de l’altre, el respecte, la cooperació i el treball en equip, sense oblidar la importància de la diversió.

Daniel, per la seua banda, destaca que «la competitivitat ha de ser ben interpretada i en conjunt, mai basant-se en individualitats que facen desaparèixer la diversió i l’esperit d’equip». Tots dos psicòlegs subratllen que la violència en l’esport és un contravalor al que s’ha de fer front amb la prevenció i educant en valors.