Sovint sembla que l’esportivitat no està de moda, que només importa guanyar, però de vegades els més menuts ens demostren amb el seu exemple que el joc net és el millor valor esportiu.

Així ho han fet els jugadors del benjamí A del Club de Futbol San Pedro del Grau de Castelló, que han merescut el premi Tarjeta Blanca de desembre de l’Associació Espanyola de la Prensa Esportiva i són finalistes al guardó que es lliurarà a la Gala de l’Esport de març per a reconeixer l’esportivitat.

Tot va començar durant les darreres celebracions de Nadal, en el transcurs d’un torneig solidari organitzat pel CF San Pedro a l’estadi Javier Marquina. En un dels partits, disputat el 23 de desembre, es van enfrontar el benjamí del club grauer i el de l’Huracán de Vila-real. Aquests últims guanyaven per 2-3 quan es va escoltar un xiulit. Al camp anexe s’estava jugant un altre encontre del torneig i el colegiat havia xiulat el final, però un dels jugadors de l’Huracán, pensant-se que era el final del seu partit, va agafar el baló amb la mà dins de la seua àrea, per la qual cosa l’àrbitre d’aquest partit va assenyalar penal.

Aleshores es va produir el gran gest del CF San Pedro. Els entrenadors, Melchor Leal i Carles Menchero, van parlar amb el capità, Sergi Reina, i van decidir que al llançar el penal tirara fora el baló, amb la qual cosa es va mantindre la victòria de l’equip vila-realenc.

A més, el coordinador del club del Grau, Manolo Ramos, va donar una xerrada als benjamins en acabar el partit, explicant-los la decisió de tirar el penal fora, i tot l’equip va estar d’acord en que si la situació s’hagués produit al revés, a ells els hauria agradat que l’altre equip haguera fet el mateix.

El club va penjar el video de la xarrada al seu Facebook, recordant que «hi ha partits per a guanyar i partits per a divertir-se», i enseguida van aconseguir una gran repercussió i l’interés de mitjans televisius com Cuatro i Tele 5.

La història ja semblaba haver-se oblidat, quan el darrer dissabte es van assabentar que el jurat del premi Tarjeta Blanca, format pels presidents provincials de l’AEPD, el qual reconeix als qui promouen els valors humans en la pràctica esportiva, havia considerat que el seu gest era un exemple de joc net que ressumeix l’esperit de l’esport i els nombrava guanyadors de la Tarjeta Blanca de desembre.