Diuen que sovint l’esport es porta en la sang. I en la família Prats, almenys sembla que tots naixen amb un balò de bàsquet.

El pare d’aquesta nissaga esportiva molt arrelada a Castelló és Guillermo Prats Barrionuevo (27 de maig del 1951, Màlaga), un dels pioners del bàsquet en la nostra província. Amb 14 anys va començar a jugar en el col·legi de les Escoles Píes de la capital de la Plana i només dos anys després es va estrenar com a entrenador amb l’aleví d’aquesta escola.

Uns anys després va participar en l’organització a l’Alcora de la Supercopa entre Real Madrid i Cai Zaragoza i va ajudar a portar per primera vegada a Drazen Petrovic a Espanya. També va dirigir el CB Castellón i el primer equip de l’Athletic Bàsquet Castelló, Taugres Castellón, del 1988 al 1992 en Segona, la LEB Plata actual. Del 1994 al 2002 va ser delegat de la FBCV a Castelló i des del 2003 entrena equips del Vila-real Bàsquet Club.

Els seus dos fills han seguit el seu exemple. El major, Guillermo Prats Fernández (16 d’agost del 1978, Castelló), va jugar fins a júnior en l’Atlètic Bàsquet Castelló i l’Amics del Bàsquet, i després es va dedicar a entrenar en el Colegio Mater Dei, l’Amics del Bàsquet i el Nou Bàsquet Femení. Des que fa tres anys el seu fill menor, Carlos, es va incorporar a l’Amics, ha tornat al club en el qual es va formar, on també ajuda com a tècnic i ara comenta els partits com a local del TAU Castelló mitjançant la plataforma oficial de la FEB, canalfeb.tv.

En el cas de la seua germana, Ana (27 de març del 1990, Castelló), la seua vocació pel bàsquet va ser més tardana. Ella mateixa recorda que «com el meu germà era el major i ell ja feia bàsquet, jo vaig jugar al tenis fins els 12 anys, quan vaig provar en un campus a Vila-real, i pel que es veu, la cabra sempre tira al monte».

Als 17 anys ja es va traure el carnet d’entrenadora i als 21 es va centrar en aquesta tasca, incorporant-se al Projecte de Tecnificació de la FBCV. Ana explica que «llavors estava Consuelo Escribá, una gran entrenadora, i el que jo volia era aprendre». Des de fa tres temporades dirigeix la selecció aleví femenina valenciana i ara també coordina el Vila-real BC.

les noves generacions / La nissaga continua amb els dos fills de Guillermo Prats Fernández. Xavi (20 d’agost del 2004, Castelló), el major, va començar amb sis anys a l’Amics del Bàsquet i ara juga en l’infantil autonòmic del TAU Castelló. Juga de base i destaca pel seu tir exterior i les bones assistències. A més, tal com assenyala el seu pare, «ja m’ha dit que en quant tinga els 16 anys vol traure’s el carnet d’entrenador, així que deu de ser algo genètic».

El més menut és Carlos (8 de març del 2007), que amb 4 anys jugava al Nou Bàsquet Femení. Des de benjamí forma part de l’Amics i ara es a l’aleví B del TAU Castelló, on juga de base per la seua visió de joc.

Amb tanta vinculació al bàsquet, no és estrany que als dinars familiars «la meua mare sempre acaba dient-nos que o deixem de xarrar de bàsquet o ens quedem sense postres», tal com reconeix Ana.

I després de tants anys entrenant, per a Guillermo Prats Barrionuevo el millor és sens dubte «l’estima de la gent, no has de buscar trofeus, sino que cada dia tingues ganes d’entrenar».