La Vall d’Uixó s’ha convertit en una de les localitats en les quals s’està donant una major espenta al futbol femení, primer en categoría d’adults, i ara també des de la base.

Si la darrera temporada 2016-17 la UD Vall de Uxó va estrenar equip femení amateur, un any després s’ha aconseguit formar el primer equip de base, per a fomentar també el futbol des de ben menudes.

El primer pas es va donar el darrer maig, amb un clínic per a xiquetes de 7 a 12 anys organitzat a l’estadi José Mangriñán per la FFCV, amb una gran acceptació. Després, del 9 a l’11 de juny es va organitzar la primera edició del Torneig FutFem la Vall d’Uixó, que va marcar un abans i un després a la localitat de la Plana Baixa amb la participació d’equips femenins com l’Atlético de Madrid, Villarreal, Valencia o Rayo Vallecano.

Totes aquestes iniciatives han tingut el seu fruit i aquesta temporada la UDE ja té un femení de base amb 14 jugadores de 7 a 12 anys d’edat que participa en la lliga de Futbol Femení Base (Grup Primer).

entrenadors / L’equip està dirigit per Yolanda Toledo, vallera que forma part de l’equip sénior femení i entrena dos dels equips de base masculins, juntament amb Vicente Segarra, pare d’una de les xiquetes que hi juguen.

Yolanda explica que «quan m’ho van proposar em va agradar la idea perquè de menuda, encara que jo he estat encantada de jugar amb xics, vaig trovar a faltar no tindre un equip de xiques, que dóna més visibilitat, i així les xiquetes no ténen que anar-se’n a altres localitats per a jugar».

Per a Yolanda l’equip de base valler «ha tingut una gran evolució. Al principi la majoria de jugadores no havien tocat un baló tot i ser de les majors i d’altres havien jugat a l’escola o amb amics però no estaven organitzades ni savien de posicions».

En pretemporada van començar perdent partits per 12 ó 15 gols, però després van anar millorant i la primera jornada de lliga van guanyar 1-0 al Burriana.

Després de cinc jornades van cinquenes d’un total de deu equips, amb tres victòries i dues derrotes. Han golejat al Paterniense per 0-15 i han viscut partits bojos, com el que van perdre per 5-7 amb el Ribarroja o el que guanyaren per 5-4 al San Lorenzo.

La clau ha sigut que una setmana abans de l’inici de la lliga «vam jugar un torneig amistós organitzat pel San Lorenzo al parc Mérida, on després de guanyar el primer partit les xiquetes es van anar animant i van guanyar el torneig. Ahí van veure que poden guanyar i van agafar confiança».

Tant és així que hui visiten la Ciutat Esportiva del líder, el Villarreal, a les 16.00 hores, i el seu objectiu «és guanyar, provar-ho almenys, i continuar aprenent».

mvp i golejadora / La jugadora que apunta més alt és Nerea, que va ser escollida MVP al torneig del San Lorenzo i és la máxima golejadora de l’equip a la lliga amb 8 gols. La segueixen María Segarra i Ainhoa, amb 4 gols cadascuna, i també cal esmenar a les tres porteres, Daniela, Laia i Jessica, que es turnen sota els pals. Així, una juga cada part i la tercera fa de jugadora per aprendre a jugar amb els peus.

La intenció del club és inscriure l’any que vé un cadet-infantil i repartir les jugadores benjamins i alevins en equips diferents, per a ser un referent provincial amb tres equips de futbol base femení.