La pilota valenciana és el nostre esport més representatiu i, per això, l’Administració aposta per fer-ne difusió en l’àmbit escolar amb el programa ‘Pilota a l’Escola’, organitzat en col·laboració amb la Federació de Pilota Valenciana.

Durant el mes de març la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport està desplegant una intensa activitat a les comarques de Castelló amb 37 sessions a diversos centres educatius de les comarques de Castelló.

Per a aquesta edició de 2017 la Conselleria ha ampliat el pressupost de 95.000 a 115.000 euros, un 21% més, cosa que ha incidit en l’augment dels centres escolars participants, que han passat dels 321 als 385 de la present edició, un increment del 19%.

La setmana passada es donava el tret d’eixida al programa ‘Pilota a l’Escola 2017’. El programa de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport recorrerà tota la geografia valenciana, des de Vinaròs fins a Orihuela, passant per les poblacions de la costa i també per l’interior. Aquesta edició finalitzarà al maig i per comarques participaran 115 escoles d’Alacant, 60 de les comarques de Castelló i 210 de les comarques de València.

Dins l’objectiu de destacar la pilota com un tret identitari i de vertebració, de nord a sud, el programa ‘Pilota a l’Escola’ s’ha fixat com a objectiu la recuperació i la divulgació de determinades modalitats, com ara la de ‘frontó a frares’, pròpia de poblacions com Benicarló i, en general, de les comarques més septentrionals del territori valencià.

En aquest sentit, el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha recordat que «aquesta modalitat s’ha anat perdent i nosaltres volem recuperar-la, no només per al joc sinó també perquè tot el món conega que els valencians i les valencianes tenim aquesta gran riquesa cultural».

Per la seua banda, el director general de l’Esport, Josep Miquel Moya, s’ha mostrat molt satisfet del treball conjunt realitzat pels tècnics, jugadors i els docents que han participat fins ara en ‘Pilota a l’Escola’ i ha explicat que «creiem fermament en aquest programa, que té diversos objectius estratègics i transversals: fomentar l’esport en edat escolar, posar en valor la pilota com a part fonamental del nostre patrimoni cultural, i fer que l’alumnat valencià s’acoste al seu entorn més immediat i vertebrar el territori a través de la pilota».

De moment, els tècnics i jugadors professionals implicats amb aquest programa sumen ja un total de vora una quinzena de col·laboradors, però quan s’incremente el nombre de sessions, també està previst que augmente de manera exponencial el personal federatiu.