La lluita contra el dopatge en l’esport s’ha d’iniciar ja en les categoríes de base, amb la conscienciació dels joves esportistes.

Amb aquest objectiu s’ha impartit a València, Alacant i al Cefire de Castelló un curs del Servei de Formació del Professorat sobre educació en prevenció del dopatge al professorat d’Educació Física en centres amb alumnnat d’Educació Secundària (ESO, FP i Batxillerat), tot en col·laboració amb la Agencia Española de Protección de la Salud en el Deporte.

El curs es va realitzar del 22 de març al 26 d’abril, combinant classes presencials i a distància, i sota la coordinació de José Luis Liarte Vázquez i Armando Álvaro Barrios Artamendi.

L’objectiu del curs és que el professorat participant puguera conèixer la realitat del fenòmen del dopatge en l’activitat esportiva i els principis de la lluita contra el dopatge, així com identificar els diversos àmbits esportius susceptibles de produir aquest fenòmen.

Amb aquest fi, es van donar les eines necessàries per a saber reconèixer els factors de vulnerabilitat associats a les conductes de dopatge i les causes que porten a l’esportiste a recòrrer a ell, a més d’avaluar la propensió al dopatge mitjançant ferramentes d’una senzilla implementació.

També es va ensenyar als professors a dissenyar sessions per als seus alumnes on es puga treballar la prevenció del dopatge mitjançant l’educació en els valors esportius.

Aquest és el primer curs d’aquestes característiques, i després de la seua bona acceptació, està previst tornar a programar-lo el proper curs. De fet, ja s’està estudiant la manera de poder implicar d’una manera directa als propis alumnes en aquesta nova edició, amb la fi de potenciar els resultats en aquesta lluita per prevenir el dopatge.

Un dels aspectes que es van tractar en aquesta primera edició va ser la formació del professorat en els riscos d’utilitzar sustàncies per a millorar el rendiment esportiu o la musculació, i la generació d’una actitud de rebuig cap el consum d’aquest tipus de substàncies, ja siga per motius de rendiment esportiu com per a millorarla imatge personal. També es va insistir en els aspectes psicològics del dopatge, especialment en els motius que porten als esportistes a dopar-se.