Ara sí, ja el día és arribat! I la Fira i Festes de la Magdalena d’aquest 2018 seran molt especials per a la Federació de Colles de Castelló que celebra el 25 aniversari de la seua fundació. Corria el mes d’octubre de 1993 quan un grup de 18 colles van decidir formar una associació que aglutinara i organitzara les colles per a actes, activitats i propostes que sorgien sense parar per a una fi comuna, sumar per a la festa, la cultura i les tradicions en la nostra ciutat.

25 anys després, la Federació de Colles ha crescut molt, tant en importància com a col•lectiu fester en la ciutat de Castelló, com dins de les festes de la Magdalena en els actes que organitza la Federació i les colles individualment. A més, a aquesta pertany també l’Escola de Dolçaina i Tabal de Castelló, que forma cada curs a nombrosos xiquets i majors en el seu aprenentatge amb els nostres instruments més tradicionals, i que també participen en nombrosos actes a ritme de dolçaina i tabal.

Hui en dia, són 255 les colles que aglutina el nostre col•lectiu, i més de 6.000 les persones que formen part d’elles. A més, 150 carros engalanats pertanyents a la Federació de Colles envaeixen els nostres carrers en molts dels actes de la nostra setmana gran.

Actualment, l’activitat de la Federació de Colles de Castelló ha crescut fins a tots els àmbits festius i culturals de Castelló, i no solament se cenyeix a l’àmbit de les festes de la Magdalena. Durant la resta de l’any, són nombrosos els actes que organitzem i en els quals participem. Actes com la nostra participació en la Cavalcada de Reis, en la desfilada de Carnestoltes i també en les festes de Sant Pere del Grau de Castelló, en Festes de carrer, organitzem cada any la Nit de Sant Joan que se celebra en la platja del Gurugú de Castelló; la festa de la Tornà a la Ciutat que celebren les colles després de l’estiu i que dóna començament al cicle fester del col•lectiu;i fins i tot en la primera edició del festival SanSan de Benicàssim, el passat any, els carros engalanats van ser exposats als espectadors i artistes que van participar en el festival i que ens va permetre tenir una gran repercussió en publicacions musicals que seguien aquest gran esdeveniment musical.

Més participació

Des que vaig accedir al càrrec de president el passat octubre, i acompanyat per la meua junta directiva, vaig tenir el clar propòsit de fer un pas més en la participació i el reconeixement de les colles de Castelló com a col•lectiu durant les Festes de la Magdalena. Per a açò, vam realitzar la proposta d’organitzar una Desfilada d’Animació íntegre de Colles i Carros Engalanats, una desfilada on la diversió, la música, el colorit i la festa de les persones que componen les 255 colles federades siguen els vertaders protagonistes al costat dels espectadors que puguen gaudir d’un gran espectacle festiu i ens acompanyen en la celebració del nostre 25é aniversari, i que siga un acte que arribe per a quedar-se i per a créixer en cada edició, i per fi es farà realitat en la vesprada del dimecres de la nostra setmana gran, acompanyats per la música de les colles de dolçainers i tabaleters de Castelló que participaran després de la desfilada en el XVIII Homenatge de la Ciutat a la Dolçaina i el Tabal.

Enguany, la Federació també gaudirà del Coso Multicolor, ja que gràcies a la col•laboració de la Junta de Festes i el Patronat, la nostra carrossa desfilarà entre milers de quilos de confeti juntament amb les carrosses de les comissions de les gaiates. Aquest va ser un altre dels compromisos que adquirirem i que, gràcies a l’esforç de tots, s’ha aconseguit i un col•lectiu més, el nostre, es suma a aquest acte tan emblemàtic en les nostres festes.

Perquè crec fermament en la unió de tots i cadascun dels col•lectius que treballen per i per a les festes de la nostra ciutat, i que solament treballant junts, units, compartint l’espai de les nostres festes, i sumant esforços per a fer-les més grans, arribarem realment a aconseguir que la Magdalena siga realment internacionals. En la Federació, esperem complir altres 25 anys més fent festa, festa plena!

* President Federació de Colles