Són els pregoners de les festes de la Magdalena 2018. Un «orgull», coincideixen, a poques hores de «cumplir un somni: anunciar al nostre poble que el dia ja és arribat». És la frase més repetida per Salvador Ramos Pardo (Castelló, 1952) y Juan Cabello Pérez (Castelló, 2007), dos cares d’una mateixa moneda que viuran en primera persona «l’emoció» de transmetre, respectivament, els versos de Manuel Segarra Ribes y Vicent Pau Serra, al llom del cavall

que recorrerà des del Forn del Pla a l’avinguda del Rei el terme de la festa de Castelló.

A la Porta del Sol, assajen, pergamí a la ma, les primeres notes cantades dels textos. Ramos és fill de la tradició, l’estima i la guarda. Soci fundador de la Colla Pixaví, amb la qual ha estat un dels promotors de la Tornà de la Romeria de les Canyes; de la popular Pujada al Fadrí i de les festes de Sant Roc de Canet, Salvador està, a més, vinculat al Betlem de la Pigà, on representa cada Nadal al Rei Barbut.

El seu currículum fester és llarg, i inclou la secular Confraria de la Puríssima Sang de Jesús, de la qual va ser majoral llaurador entre 1980 i 1985; i, també compromés amb les festes de carrer, fou majoral de la festa de Sant Fèlix de Cantalici el 1986. «Sempre ho he vist com un mite. Em vaig presentar amb molt de suport del meu entorn i màxima il.lusió, però quan m’ho varen dir... l’emoció fou màxima», diu. «Mare de Déu, vaig pensar, em tocarà pujar damunt del cavall, açó va de debó, però tot és una experiència i aquesta, més que mai, em supera el cor», diu. «Com a castellonero que soc, per a mi és un grandíssim honor», remarca el sequier major del 2018.

Un xiquet d’ànima festera

El menut no es queda enrrere. Estudiant a l’Isabel Ferrer, rep classes de Llenguatge Musical en l’escola Mundo Rítmic i juga a pilota valenciana en l’Escola de Castelló. En la festa, el passat 2017 fou president infantil de Farola Ravalet, a la que pertany ja fa uns anys, després d’haver participat activament també en la comissió infantil d’El Toll. El nou pregoner per al Dilluns de festa gran és un gran aficionat al tabal, ens conten, que ha aprés a tocar a La Nova Escola, i ha participat ja a desfilades diverses de les festes castellonenques i altres pobles de la província.

Pertany a una família molt compromesa amb les festes de la Magdalena. I és tot ànima festera, i, encara que aquestos dies, mig constipadet, cuida la veu com si fora or, està «molt, molt motivat i emocionat». «Ja me’l sé de memòria, el recito tots els dies a casa». L’assessor de pregoners de l’alcaldesa, Fernando Vilar; i el pregoner del 2016, Santi López, l’ajuden i l’animen. «El 2018 pregoner infantil, el 2038, pregoner major», avança, amb seguretat. «Tinc moltes ganes; és un somni complit», assenyala cabello.