La Càtedra Facsa d’Innovació en el Cicle Integral de l’Aigua de la Universitat Jaume I de Castelló, que va nàixer al març de 2015, ha organitzat, en col·laboració amb l’Ajuntament d’Ares del Maestrat i la Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals de l’UJI, la «I Jornada de Patrimoni Hidràulic: Molins Hidràulics» que es realitzarà a la localitat d’Ares del Maestrat demà dijous, 22 de juny.

A les comarques de Castelló en comptem amb més de quatre-cents molins fariners, distribuïts al llarg dels cursos dels rius; i durant segles han estat punts vitals per al desenvolupament, i icones de l’esforç i de l’enginy en l’aprofitament de l’aigua. Tot aquest llegat constitueix un patrimoni històric molt valuós, que necessita ser atès i conservat; no només pel valor patrimonial en si, que en té, sinó per respecte a la cultura de l’aigua inculcat a les nostres comarques, i que ens ha permès arribar a ser la societat que som.

NOMS PROPIS / Durant la jornada especialistes del món acadèmic com el professors Enric Guinot, Sergi Selma, Ángel Albert o Jordi Blay, junt amb joves investigadors com Albert Cifre o Raquel Rambla posaran en context la importància dels molins al llarg de la història; analitzaran les característiques dels molins més representatius de la província, i presentaran des d’un punt de vista arquitectònic la seua construcció i recuperació.

A més a més, es prestarà atenció a les possibilitats de desenvolupament turístic que ofereixen els molins, i es donaran exemples de noves rutes i nous projectes de restauració. La jornada finalitzarà amb una taula redona amb la participació de l’inspector de Patrimoni de la Generalitat Valenciana, Luis Pablo Martínez i representants locals de municipis amb forta presència de molins, com Llucena, Atzeneta, Coves de Vinromà o Castelló de la Plana, qui debatran sobre les experiències extretes. També es realitzarà una visita a la ruta dels molins d’Ares, i gràcies a la col·laboració del seu ajuntament, es procedirà a demostrar-ne el funcionament i la mòlta en un dels seus molins.

Tant des de Facsa com des de la Universitat Jaume I, a través d’esta càtedra d’innovació, es vol fer un especial esforç en les activitats relacionades amb el patrimoni hidràulic històric.