El BBVA va convocar recentment en la seua seu de Madrid a inversors, empresaris, institucions del sector públic i privat i també els mitjans de comunicació per a promoure el desenvolupament sostenible i lluitar contra el canvi climàtic.

En la primera edició del BBVA Sustainable Finance Forum, el president de l’entitat, Francisco González, va explicar que esta trobada es va organitzar perquè, «els bancs hem d’ajudar als nostres clients en l’impuls al desenvolupament sostenible i en la transició cap a una economia baixa en carboni. En BBVA, volem ser catalitzadors d’este canvi».

Per al president de l’entitat bancària, quatre grans fites globals estan configurant un punt d’inflexió, que afecta també el rol social de la banca. En primer lloc, l’agenda global, que compromet no sols a Estats, sinó també a empreses. En esta agenda destaquen l’acord sobre canvi climàtic que es va signar a París i els Objectius de Desenrotllament Sostenible de Nacions Unides (ODS).

En segon lloc, González destaca l’enorme oportunitat de mercat generat per estos ODS. En 2030, un mercat de 12 bilions de dòlars requerirà una inversió anual d’entre 5 i 7 bilions de dòlars, dels que un 70% es concentrarà en mercats emergents.

En tercer lloc, la creixent pressió per part dels inversors institucionals, que sol·liciten informació sobre com les empreses integren els aspectes ambientals i socials en les seues operacions, així com una visió a llarg termini. I, en quart lloc, la regulació i les recomanacions d’organismes internacionals.

La visió dels experts / Al llarg d’esta jornada van participar representants d’institucions del sector públic i privat que van debatre sobre temes relacionats amb el finançament sostenible i la lluita contra el canvi climàtic.

En els debats es van reunir firmes com a Iberdrola, Repsol o BlackRock Investment Institute, així com experts com Simone Dettling, de Banking Team Lead d’United Nations Environment Finance Initivative; junt amb José Manuel Marqués, responsable del la divisió d’innovació financera del Banc d’Espanya; i Wim Mijs, conseller delegat de la Federació Bancària Europea.

En els debats centrats entorn del paper de les institucions públiques en el desenrotllament sostenible, invertivinieron Pablo Zalba, president de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO); Birthe Brunh-Léon, directora d’Operacions Ibèria del Banc Europeu d’Inversions (BEI); i Valvanera Ulargui, directora general de l’Oficina Espanyola del Canvi Climàtic. Finalment, un grup d’experts es va endinsar en les solucions de finances sostenibles, en un panell moderat per Ricardo Laiseca, responsable de Global Finance en BBVA. Este panell va estar format per Gerassimos Thomas, director general adjunt d’Energia de la Comissió Europea; Philippe Zaouati, CEO de Mirova; i Muriel Cató, directora general de Vigeo Eiris.

Cal destacar que en el seu compromís de gestionar els recursos ambientals i socials i minimitzar els potencials impactes negatius directes i indirectes, BBVA s’ha fixat com a objectiu que en 2025 el 70% de l’energia que utilitze siga renovable i reduir un 68% les seues emissions directes de CO2 respecte a 2015.