Convivim amb les aus i, no obstant això, són desconegudes per a moltes persones. La presència i proximitat de les aus millora nostra salut ambiental. Ens aporten vida, color i alegria, acosten la naturalesa a les ciutats i són grans viatgeres que no tenen fronteres, perquè no entenen de barreres culturals i polítiques.

Els dies 30 de setembre i 1 d’octubre BirdLife International celebra el Dia Mundial de les Aus, activitat que a Espanya coordina SEO/Birdlife i amb la que els parcs naturals de la província de Castelló participen de forma directa a través de l’organització de diversos esdeveniments. Es tracta d’una jornada per a conscienciar i sensibilitzar sobre els problemes de conservació de les aus.

ACTES / El 30 de setembre el PN Penyagolosa durà a terme una nova activitat del Projecte Ocell per a conéixer la gran diversitat d’aus que visiten el paratge al llarg de l’any. En esta activitat es farà un seguiment de les aus diürnes migrants en la ruta a la Rebolleda. Per a això realitzaran un recorregut de cinc quilòmetres en què s’anotaran les espècies d’aus detectades. Abans de començar es farà una breu exposició de les espècies ornitològiques que es podran observar durant esta època de l’any i els hàbitats presents en la ruta, així com una breu explicació de la web on es registraren els avistamientos.

L’1 d’octubre, en el PN Prat de Cabanes-Torreblanca se celebrarà un itinerari ornitològic guiat per a conéixer els quarters d’hivernada. El mateix dia, en el Planetari de Castelló, hi haurà un taller i contacontes sobre les aus de les Illes Columbretes, i en el Centre d’Interpretació de la Serra d’Espadà es desenrotllarà un taller de construcció de «cases» niu en què s’utilitzarà suro, material de gran durabilitat i adequat per a la seua fabricació.

MÉS ESDEVENIMENTS / Durant el mes d’octubre s’organitzaran més activitats en altres paratges naturals castellonencs com en la Serra d’Irta o el PN de la Tinença de Benifassà, el 7 d’octubre. En ambdós ocasions s’oferiran les claus i secrets per a descobrir les característiques més destacades de les aus que poblen estes terres, a més de conéixer alguns trucs per a identificar-les.

Tota la informació i les inscripcions es poden consultar al web: www.parquesnaturales.gva.es