Són moltes les dones que deixen la seua emprenta en la conservació de la naturalesa i l’equilibre general del planeta. Enguany, la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, a través dels Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana, realitza un homenatge a Wangari Maathai (1940-2011), Premi Nobel de la Pau, 2004.

Maathai va ser la primera dona africana a rebre un Nobel, a més de ser de les primeres dones africanes que va aconseguir una càtedra universitària i un doctorat en biologia. En 1977 va fundar el moviment Cinturó Verd que hui compta amb 4.000 grups comunitaris, sobretot de dones, que planten arbres i protegeixen el medi ambient i que ha propiciat a Kenya la plantació de més de 50 milions d’arbres en 6.500 llocs, facilitant-se a més, la formació de milers de dones perquè puguen aconseguir ingressos a partir de la silvicultura i l’apicultura.

ACTIVITATS / Com ella, tots podem ajudar-nos a produir i cuidar la Natura. Tant és així que s’han organitzat diverses activitats este mes de març relacionades amb el paper de la dona en la conservació de la natura. Demà dijous, 1 de març, al Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca, tindrà lloc la jornada Dones, ciència i conservació de la natura, a partir de les 9.00 hores. Esta serà una jornada de germanor amb les investigadores i treballadores de l’Institut d’Aqüicultura de Torre la Sal. Durant el dia es realitzarà un intercanvi d’experiències que segur es completa amb la xerrada etnogràfica per conéixer el paper de la dona en el desenvolupament de l’espai protegit que han organitzat per al dia 8.

Al igual que el PN del Prat de Cabanes-Torreblanca, la resta de parcs naturals de la província de Castelló han organitzat altres activitats per celebrar esta efemèride. Els dies 17 i 18, i 24 i 25 de març, al Penyagolosa, es realitzaran visites guiades a la sala d’exposició del centre d’interpretació per a conéixer la vida de les dones en l’àmbit rural dels masos i en l’entorn que les envoltava. El mateix dia 17, al PN Serra d’Espadà, tindrà lloc la jornada ‘Espais de dones’, en què hi haurà un itinerari guiat per Higueras i Pavias. L’endemà, el dia 18, al Desert de les Palmes, també faran una ruta guiada i, a més, una classe de ioga dirigida per Mila Pérez Garcia. Finalment, el 24 de març, al PN de la Tinença de Benifassà, coneixerem els treballs que han realitzat històricament les dones en aquest territori i la seua relació amb la naturalesa.