La Convenció sobre les Zones Humides, anomenada Convenció de Ramsar, és un tractat intergovernamental que servix de marc per a l’acció nacional i la cooperació internacional en pro de la conservació i l’ús racional de les zones humides i els seus recursos. Esta convenció definix a les zones humides com una part vital per a la supervivència humana perquè són un dels entorns més productius del món, bressols de diversitat biològica, fonts d’aigua i productivitat primària de què innumerables espècies vegetals i animals depenen per a subsistir. És per això que des dels Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana volen posar en valor els recursos ecològics que tenen les nostres zones humides.

Conegudes com les «selves europees» per la seua elevada productivitat i també fragilitat, es pretén donar a conéixer estos ecosistemes únics en bellesa i biodiversitat a través de diverses activitats com el Concurs Internacional de fotografia de Zones Humides que organitza Ramsar per a jóvens de 15 a 24 anys.

CONCURS I MÉS / Del 2 de febrer, Dia Mundial de les Zones humides, fins al 2 de març, el Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca ens convida a participar en este certamen —més informació en www.worldwetlandsday.org— a més d’organitzar per a dissabte que ve, dia 4, un excursió per a conéixer l’anguila Pratila i descobrir l’apassionant viatge que ha hagut de realitzar per a arribar al Prat, i el que encara li queda per recórrer. De 10.00 a 13.00 hores tindrà lloc esta jornada gratuïta que necessita inscripció prèvia —en parcabanes@gva.es o bé cridant al 964 319 777—.

Les zones humides són indispensables pels innumerables beneficis o «servicis ecosistèmics» que brinden a la humanitat, des de subministrament d’aigua dolça, aliments i materials de construcció, i biodiversitat, fins a control de crescudes, recarrega d’aigües subterrànies i mitigació del canvi climàtic.