Les muntanyes cobrixen el 22 per cent de la superfície terrestre del món i són la llar de 915 milions de persones aproximadament, representant el 13 per cent de la població mundial.

El Dia Internacional de les Muntanyes que se celebra este pròxim diumenge, 11 de desembre, és una oportunitat per a crear consciència sobre la importància d’estes per a la vida, destacar les oportunitats i limitacions en el desenrotllament de les mateixes i crear aliances que generen canvis positius en les muntanyes i les terres altes del món.

El compromís i la voluntat d’avançar en esta causa es van reforçar durant l’Any Internacional de les Muntanyes en 2002, i les muntanyes han adquirit un perfil cada vegada més destacat en els programes de tots els nivells.

Actes a Castelló

La província de Castelló és la segona més muntanyosa de l’estat espanyol. No és res estrany, per tant, que els seus parcs naturals hagen decidit unir-se per a celebrar esta efemèride que l’Assemblea General de l’ONU va declarar en l’any 2003, i que encoratja a la comunitat internacional a què eixe dia s’organitzaren actes a tots els nivells per a ressaltar la importància del desenrotllament sostenible de les muntanyes.

Així, el 10 de desembre, el Parc Natural de la Serra d’Irta ens invita a celebrar este dia participant en una ruta senderista que partirà des de l’ermita de Santa Llúcia fins a la cima de torre Ebrí. Eixe mateix dia, també s’ha organitzat una pujada a l’emblemàtic pic del Penyagolosa . El diumenge serà el dia de major activitat, com ho demostren les activitats organitzades en els parcs naturals de la Tinença de Benifassà, que oferix una pujada a la Pena de Bel, un mirador privilegiat des d’on contemplar les espectaculars vistes de la vall del riu Cérvol; en la Serra d’Espadà es visitarà el Puntal d’Artana, i en el Desert de les Palmes es realitzarà una ruta al Bartolo. Per a conéixer tota la informació, cal visitar la web www.parquesnaturales.gva.es.