La empresa castellonenca Facsa ratifica la seua aposta per la investigació i les noves tecnologies aplicades a la millora del medi ambient. La firma participarà en el projecte AQUAlity. Una xarxa europea d’investigació formada per universitats, empreses i centres d’investigació que perseguix desenrotllar tecnologies de purificació innovadores, més eficaços que els tractaments convencionals, capaços d’eliminar de forma eficient els contaminants emergents. Es tracta, llavors, d’un tipus de contaminants que, encara que estan presents en quantitats molt xicotetes en sistemes aquosos, tenen potencial suficient com per a causar efectes adversos tant sobre la salut humana com en l’àmbit ecològic.

El projecte europeu preveu habilitar un programa estructurat de formació per a, a través de la investigació, capacitar a 15 científics altament qualificats que siguen capaços d’afrontar amb garanties els reptes relacionats amb la protecció dels recursos hídrics enfront dels contaminants emergents. Estos científics s’encarregaran de desenrotllar ferramentes analítiques que faciliten la detecció d’este tipus de substàncies i ajuden a avaluar el seu impacte ambiental, a més de posar en marxa processos d’oxidació avançada que faciliten la seua eliminació. Al seu torn, per a la seua aplicació, tots estos processos s’integraran en una ferramenta híbrida innovadora única.

PARTICIPANTS / El projecte, finançat pel programa europeu H2020 per a la investigació i desenrotllament Innovative Training Networks (ITN), arrancarà el pròxim 25 d’octubre en la ciutat italiana de Torí i es prolongarà fins a 2020. Junt amb Facsa participen en esta iniciativa la Università degli Studi del Piemonte Orienta-li Amedeo Avogadro (UNIPMN), l’Aalborg Universitet (AAU), el Centre National de la Rebromege Scientifique (CNRS), l’École Polytechnique (EP), la Karadeniz Teknik Universitesi (KTU), el LiqTech International A/S (LQT), la Società Metropolitana Acque Torino S.p.A. (SMAT), el Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT), Panepistimio Ioanninon (UOI), la Universitat Politècnica de València (UPV, IRIS s.r.l. (IRIS), VBM Laboratoriet A/S (VBM), INERIS (INERIS), Materials Industrial Research & Technology Center (MIR), NIVA (NIVA) i ISALIT (ISALIT).