El Parc Natural del Desert de les Palmes convida a la gent a descobrir una de les aus més desconegudes del territori castellonenc, el Falcó de la Reina o Falcó de Leonora. El nom de l’espècie es va donar en honor de Leonor d’Arborea (cap a 1350-1404) de Sardenya, cèlebre per haver establit la primera legislació de protecció de rapaços, encara que molt probablement esta protecció estava destinada a reservar la utilització dels animals únicament per la noblesa.

Esta au cria exclusivament en les Illes Columbretes a Castelló, en els passos pre i postnupcials, i utilitza tant zones costaneres com interiors de la Comunitat Valenciana per a alimentar-se de forma solitària o en grups de 30 aus.

Pareix que la població no ha variat ostensiblement des de la dècada dels 50, romanent estable tots els anys, amb augments i descensos lògics en el nombre de parelles nidificants. Possiblement siga el rapaç que menys alts i baixos haja patit all larg d’un gran període de temps. D’estes i altres qüestions es parlarà el pròxim 7 de juliol en la jornada organitzada pel Grup d’Estudi i Protecció de Rapinyaires (GER - Ecologistes en Acció) en la qual tindrà lloc la xarrada ‘El falcó de la reina al Desert de les Palmes’, a les 19.00 hores, un sopar de “pa i porta” i finalment una observació de falcons en el medi natural --a les 20.45 hores--. Esta activitat és gratuïta y per a tots els públics, encara que hi han places limitades. Informació, inscripció i reserves: paratge_desert@gva.es H