Formar en matèria de biodiversitat a la Policia Local, Creu Roja i Guàrdia Civil és possible? Per a què pot servir? En el marc de la seua XIII Setmana de la Biodiversitat, la Fundació Oceanogràfic comença esta setmana un nou programa formatiu com a part del Projecte Xàbia, que pretén donar valor als recursos naturals dels fons marins com a part del desenvolupament i esdevindre del municipi valencià.

L’objectiu, aclarix —el director del projecte Paco Torner— és informar i formar en matèria de biodiversitat marina als diferents agents locals vinculats amb el mar, a fi que es convertisquen en antenes i altaveus del projecte i contribuïsquen a la conservació del patrimoni natural submergit. Pretenem generar una cadena de valor que transmeta consciència sobre la protecció ambiental».

El programa ha començat amb una jornada destinada a la formació de Policia Local, Creu Roja i Guàrdia Civil, convocats per la Regidoria de Seguretat Ciutadana de Xàbia, en la seu de l’Ajuntament de Xàbia. Estes entitats juguen un paper fonamental a l’hora d’activar, d’una banda, els protocols d’emergència i recuperació d’algunes espècies, com és el cas de les tortugues, i, d’altra banda, l’albirament de determinats episodis biològics que poden alertar sobre les dinàmiques de la biodiversitat marina.

Informació

Des del projecte, la seua missió és atorgar ferramentes necessàries per ajudar a comprendre els processos biològics que tenen lloc en el mar, així com donar les pautes perquè es desenvolupen correctament els protocols d’emergència, tot això des de la perspectiva de la investigació, la sanitat marina i el benestar animal.

Altres destinataris als quals va dirigida esta formació són els centres de busseig, empreses de turisme actiu, nàutics i marines, professorat i pescadors de Xàbia. Al llarg dels propers mesos, la Fundació Oceanogràfic seguirà impartint més jornades formatives.