Iberdrola ha culminat amb èxit la instal·lació de la subestació Andalusia II en l’emplaçament corresponent del parc eòlic marí East Anglia One, en aigües britàniques, el major projecte d’estes característiques que s’està desenvolupant al món en l’actualitat.

La instal·lació energètica va partir des de la drassana de Port Real (Cadis) a primers d’agost i ha recorregut sense incidències, a bord una barcassa remolcada pel vaixell AMT Commander, de 122 metres d’eslora, 1.333 milles nàutiques (2.468 quilòmetres).

La subestació Andalusia II és el nucli central del parc marí d’Iberdrola East Anglia One, de 714 megawats (MW) de capacitat i siti en el mar del Nord. La seua funció consistirà a arreplegar l’energia elèctrica produïda per 102 aerogeneradors i transformar la tensió de 66 kV a 220 kV. Posteriorment, l’electricitat es transmetrà per un cable submarí fins a terra.

EL PROCÉS / «La subestació marina és la major i més complexa estructura d’una peça d’este parc, per la qual cosa és una gran notícia haver completat la seua instal·lació», ha assenyalat Charlie Jordan, director de projecte de ScottishPower Renewables per a East Anglia One. «Ara prosseguirem amb les labors de cablejat i continuarem instal·lant les jackets i els puntals. Per a mitjan de l’any que ve podrem començar a instal·lar les pales i les turbines, amb l’objectiu de començar a generar energia elèctrica a finals del 2019. Així que no tardarem molt a contribuir d’una manera rellevant a què el Regne Unit aconseguisca els seus objectius mediambientals», remarca.

Està previst que East Anglia One, un projecte que comprén 300 quilòmetres quadrats de superfície i la inversió del qual ascendix a quasi 3.000 milions, estiga totalment operatiu en el 2020, produint energia neta suficient com per a abastir a prop de 600.000 llars britàniques.

Esta instal·lació renovable d’Iberdrola s’ha convertit en un motor econòmic per a nombroses empreses espanyoles. Per exemple, i com ja ocorreguera amb el parc eòlic marí alemany Wikinger, Iberdrola ha comptat amb la participació de Navantia i una trentena d’empreses auxiliars locals per a la construcció d’un element fonamental del parc, la subestació marina.

Així, la construcció d’esta unitat, realitzada en els terminis acordats després de 16 mesos de treball, ha permés la generació d’una mitjana de 450 ocupacions que, en moments punta de treball, s’ha elevat a 600. Com demostra este projecte, Iberdrola s’ha erigit en el líder de l’energia eòlica marina al món.