Al llarg dels diferents paisatges presents en la Serra d’Espadà, queden reflectits els diferents usos dels recursos i activitats respectuoses amb el medi ambient. Les activitats socioeconòmiques de la zona s’han centrat en l’aprofitament tradicional dels recursos naturals, com per exemple, l’explotació de les suredes per a l’extracció de suro; altres productes de la serra són la mel, les cireres, l’aigua...

L’oli és, també, una de les seues joies. De fet, els cultius en esta zona de la província estan dedicats a l’olivera, a més de la garrofera, ametler, cirerer i altres fruiters. L’olivera destaca per l’excel·lent qualitat de l’oli, gràcies a les característiques orogràfiques —l’agricultura de muntanya destaca més per la seua qualitat, que pel volum de la seua producció—. De fet, l’oliverar ha sigut des de fa segles el principal cultiu de la zona i és per extensió el primer cultiu de l’Alt Palancia en l’actualitat, sent la varietat Serrana d’Espadà la més estesa.

El cultiu de l’olivera es troba dispers per quasi tots els municipis que componen la comarca, concentrant-se especialment en la zona d’Altura, Segorbe i Viver. La producció mitjana anual d’oliva s’estima en uns 8.000.000 kg d’olives, aproximadament.

Les oliveres són de la màxima importància per a la conservació dels parcs naturals de la Serra Espadà i Sierra Calderona. Així, la continuïtat de l’olivicultura en la zona mereix un important reconeixement, ja que l’oli obtingut gaudix de gran renom entre els consumidors per la seua gran qualitat, reconeguda i controlada pel Consell Regulador de la Denominació d’Origen Oli de la Comunitat Valenciana. En este sentit, al llarg de l’any es desenrotllen diverses activitats per a posar en valor este fruit que produïx el que des de l’antiguitat han cridat «or líquid».

Ruta guiada

El 26 de novembre, el Parc Natural de la Serra d’Espadà ha organitzat una ruta que partix des de la Vall d’Almonacid sota el títol de És temps d’olivera i d’oli. El recorregut guiat acostarà als participants al castell d’Almonacid que es troba rodejat de camps d’oliveres. La varietat que es cultiva en la serra majoritàriament és la Serrana d’Espadà, varietat autòctona que produïx oli d’excel·lent qualitat, molt cotitzat en el mercat. Aprofitant el moment de recol·lecció de l’oliva s’acostaran a un d’ells per a que agricultors de la zona ens parlen d’ella. Després passaran per la cooperativa Ayr on és processada per a obtindre l’or líquid de la serra. Inscripció a: Parque_espadan@gva.es