La conselleria de Medi Ambient ha iniciat el tràmit de consulta prèvia ciutadana per a l’esborrany de la nova Llei de Protecció d’Espais Naturals Protegits, que substituïx a l’actual llei 11/1994, d’Espais Naturals Protegits de la Comunitat Valenciana.

Esta norma, que ha constituït el marc legal per a la protecció d’espais naturals al llarg de 23 anys, requeria d’una actualització derivada no sols dels canvis legals succeïts en els últims anys, sinó també una adaptació a la nova realitat territorial i social.

L’esborrany de la nova llei pot ser consultada en la web de la conselleria i és un dels punts més destacats del Consell Assessor i de Participació de medi ambient (CAPMA). Entre les seues principals novetats cal destacar la formalització de la Xarxa Valenciana d’Àrees Protegides, una estructura territorial coherent i integrada que engloba la totalitat de les dites àrees en l’àmbit de la Comunitat. A més, s’incorporen a esta xarxa figures de protecció no regulades fins ara en la normativa autonòmica, com les derivades de l’aplicació de convenis internacionals o d’àrees marines protegides.