La Fundació Oceanogràfic, CISA i les Universitats Complutense de Madrid i de les Palmes han detectat, en un estudi pioner publicat en BMC Veterinary Research, que un nou cep del virus més letal en dofins arriba al Mediterrani procedent de l’Atlàntic. La novetat residix en que este nou cep té un patró diferent ja que als animals que afecta tenen lesions «més greus» que els que provoca la varietat autòctona mediterrània, que va provocar un brot en 2011.

Així ho ha assenyalat en un comunicat l’Oceanogràfic, que explica que entre 1987 i 1988, una estranya afecció, que combinava pneumònia, encefalitis i danys al sistema immune, va acabar amb la mitat de la població de dofins mulars de l’Atlàntic. El responsable va ser un virus del gènere Morbillivirus, de la mateixa família a qui també pertanyen els causants de la pallola en humans i de la pesta bovina.

Des de llavors, este virus ha provocat epidèmies «molt destructives» que ha afectat diferents espècies de cetacis de tots els oceans, la qual cosa li ha atorgat el títol de ser el «més letal per a estos mamífers». En l’últim brot de 2011, tan sols a la Comunitat Valenciana, van aparéixer encallats 50 cadàvers en mes i mig, com afirma l’Oceanogràfic. No obstant això, a partir de 2012, es va detectar un «canvi» en el patró d’esta malaltia que, ara se sap, es va deure a l’existència d’una nova variant del virus, que està circulant per les aigües del Mediterrani.