Cinc nous pelicans procedents de Bèlgica ja es poden contemplar en el llac d’Aldabra de l’Oceanogràfic de València, després d’haver passat amb èxit un període d’adaptació, en el que han tingut un paper crucial el treball dels seus cuidadors, que han anat guanyant-se la seua confiança per a fer més fàcil les seues rutines diàries.

Amb esta nova incorporació de pelicans blancs (Pelacanus), l’aquari valencià, el més gran d’Europa, gestionat per Avanqua del grup Global Omnium, ja compta amb 10 exemplars d’estes aus —cal recordar que l’any passat l’Oceanogràfic ja va rebre a un grup de pelicans blancs per aquestes mateixes dates; en aquella ocasió van ser un mascle adult i quatre pollets (un mascle i tres femelles) que van passar a engrossir el nombre d’exemplars del centre— que es caracteritzen per la seua bellesa, grandària i l’espectacular pic amb una bossa extensible de color groc que empren per a alimentar-se.

ADAPTACIÓ / Els pelicans van arribar al parc amb certs costums que havien de modificar, per la qual cosa la implicació de l’equip d’aus de l’Oceanogràfic ha sigut fonamental per al procés. Com explica Noemi Sanchis, cap de l’equip d’aus, «cal tindre molta paciència, ja que és un procés complicat». Per això, afig que «hem de treballar dia a dia amb ells per a guanyar-nos la seua confiança i aconseguir que responguen a les nostres instruccions».

A pesar del poc de temps que porten els nous pelicans en l’Oceanogràfic, ja s’han vist avanços en el seu comportament. L’objectiu dels cuidadors és aconseguir que els animals, de manera autònoma, responguen a les seues instruccions com, per exemple, acudir a rebre el menjar, al control de pes i al del plomatge.

El pelicà blanc / El pelicà blanc mesura uns 170 centímetres aproximadament, però la seua envergadura d’ala arriba quasi als tres metres. Es caracteritza per ser de color blanc-rosat, amb les plomes del bord de les ales negres. Cada pelicà ingerix una mitjana d’un quilo de peix diari.

Són aus acostumades a viure en zones d’aigües tant dolces com salades, sempre que tinguen terra prop i l’aigua estiga carregada d’aliment, en este cas, peixos.