El Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars ha experimentat un augment del nombre de birdwatching o observadors d’aus durant els últims mesos a llocs tan emblemàtics del tram baix del riu com són les Goles o les llacunes artificials.

La facilitat a l’hora d’observar les diferents espècies d’aus aquàtiques en el seu medi estan sent clau per a convertir la desembocadura del Millars en un lloc de referència provincial per al turisme ornitològic. Els vora 14 quilòmetres en línia recta de Paisatge Protegit des del pont de la CV-10 o autovia de la Plana fins a la Mediterrània atresoren tres llocs importants per a l’observació de les diferents espècies. El primer espai és el bosquet fluvial que creix als dos marges del Millars entre l’ermitori de la Mare de Déu de Gràcia a Vila-real i l’ermita de Santa Quitèria d’Almassora. En este lloc és fàcil escoltar i amb paciència observar espècies d’aus riberenques com són per exemple l’oriol (Oriolus oriolus) o el rossinyol (Luscinia megarhynchos).

El segon lloc per a practicar el birdwhatching són les llacunes ubicades al marge esquerre del riu Millars, al terme d’Almassora. L’espai disposa d’una torre d’observació de fusta des d’on es pot obtenir una bona visió adequada de les tres basses artificials. Pel costat de les llacunes discorre la via verda que connecta el paratge de Santa Quitèria amb la Mediterrània i des d’on és fàcil accedir a l’observatori d’aus. A les llacunes és prou fàcil veure espècies aquàtiques habituals com la fotja comuna (Fulica atra), el cabusset comú (Tachybaptus ruficollis) o el collverd (Anas platyrhynchos). Amb un poc de sort i de paciència també es poden observar d’altres més rares com és el gall de canyar (Porphyrio porphyrio), abellerols (Merops apiaster), el teuladí torredà (Passer montanus) i el teuladí comú, entre molts altres.