El passat mes de maig es va encetar la campanya de retirada de tortugues exòtiques del paisatge protegit de la desembocadura del riu Millars. La guarderia del Consorci és l’encarregada de realitzar estos treballs que estan coordinats i dirigits per tècnics de la Conselleria de Medi Ambient. De moment, els guardes han pogut extraure de la desembocadura del Millars i de les basses artificials d’Almassora tres exemplars de tortugues exòtiques de l’espècie Trachemys scripta elegans, coneguda com a tortuga de Florida o d’orelles roges.

La campanya comença el mes de maig, quan les tortugues abandonen la hibernació, i finalitza cap a finals d’octubre, poc abans que estos rèptils de sang freda tornen a passar a un període d’inactivitat. Normalment, la mitjana de captures d’anys anteriors ha estat entre els 20 i 30 exemplars. Enguany la intrusió marina que estan patint les goles del Millars sumada a la falta d’aportació d’aigua dolça estan fent que totes les tortugues, tant les exòtiques com les autòctones, hagen desaparegut de l’ecosistema de la desembocadura més apegat a la mar.

El programa es va encetar l’any 2011 juntament amb l’inici del programa Life Trachemys. El Consorci va actuar com a soci col·laborador del projecte LIFE +Biodiversitat. En l’actualitat, l’entitat continua treballant conjuntament amb la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural en la retirada dels exemplars invasors. H