La càtedra FACSA d’Innovació en el Cicle Integral de l’Aigua de la Universitat Jaume I ha organitzat la I Jornada Tècnica en Depuració d’Aigües Residuals: Digestió Anaeròbia que se celebrarà el dijous 7 i el divendres 8 de juliol a l’edifici de Postgrau de la universitat pública de Castelló.

La jornada servirà per oferir una visió actual i les tendències futures en matèria de digestió anaeròbia i comptarà amb la participació de catorze ponents com Juan Lema, de la Universidad de Santiago; Jorge Rodríguez, del MASDAR Institute de Abu Dhabi; Xavier Flotats, de la Universitat Politècnica de Catalunya; Joan Mata-Álvarez, de la Universitat de Barcelona; August Bonmatí, de GIRO, o Jesus Colprim, de la Universitat de Girona.

DIGESTORS ANAEROBIS

Els digestors anaerobis s’han convertit en focus d’atenció en els últims anys. Es tracta d’unitats actives de les EDAR (Estacions de Depuració d’Aigües Residuals) que són capaces de produir recursos, i per tant, peces clau per a qualsevol estratègia de sostenibilitat que es plantegi. En el digestor anaerobi es produeix un biocombustible (biogàs), que pot arribar a ser una font d’energia, renovable i suficient, perquè una EDAR tant urbana com a industrial o agropecuària, sigui autònoma energèticament.

Durant la jornada s’explicaran les últimes tendències quant al modelatge dels digestors anaerobis, així com en l’ús de substrats que facilitin la codigestió i el corresponent augment de la producció de biogàs. S’analitzaran els desenvolupaments encaminats a realitzar un ús més eficient del procés, com per exemple, mitjançant els reactors anaerobis de membrana (AnMBR) i també es presentaran sistemes bioelectroquímicos, que presenten una gran versatilitat per ser combinats amb la digestió anaeròbia, amb l’objectiu d’optimitzar la producció d’energia, millorar la qualitat dels digerits i recuperar nutrients.

A més, es posarà l’accent en l’ús del biogàs, amb la inclusió de ponències que tractessin noves opcions de ‘upgrading’ per a l’enriquiment del biocombustible en metà. L’assistència a la jornada serà gratuïta, però és necessari inscriure’s a la web www.catedradelagua.uji.es on es pot consultar també el programa. H