Amb motiu de la celebració diumenge passat, 1 d’octubre, del Dia Mundial de les Aus, l’agrupació APNAL-Ecologistes en Acció de Vinaròs ha organitzat hui dimecres un cens postnupcial de rapaços en el Puig de la Misericòrdia (Vinaròs) —de 10.30 a 13.30 hores—, i un altre cens d’aus i mamífers marins dissabte que ve, dia 7, en el port de Peníscola —de 8.30 a 11.30 hores—.

Estes són només algunes de les activitats que la confederació d’ecologistes amb seu a la província realitzarà durant el present mes, en el que també està previst altres dos censos postnupcials de rapaços els dies 15 i 25, així com una sèrie de tallers de construcció de caixes-niu en la Vall d’Uixó —dies 16, 18 i 20 d’octubre—, i un anellament científic d’aus en Soterranyes Baixes, Vinaròs.

TREBALL COL·LECTIU / Des d’APNAL-Ecologistes en Acció de Vinaròs porten anys treballant amb l’objectiu bàsic de conéixer tots els detalls de les fauna de les comarques de Castelló per a contribuir a la seua conservació.

Any rere any, realitzen diverses propostes que han contribuït i contribuïxen actualment, per mitjà del seu treball de camp, a fer possible un coneixement relativament bo de l’avifauna en esta zona d’Espanya. Gràcies a ells, es pot desenrotllar un enorme treball en la conservació del nostre entorn, no sols de les aus, sinó també del seu hàbitat i per tant de la biodiversitat en general.

Pocs grups realitzen este tipus de seguiment amb tal implicació social a la província castellonenca. Els diversos tallers, conferències, rutes guiades i censos han aconseguit forjar un sistema de funcionament i conservació molt important, perquè poques coses aconseguixen crear més sensibilitat cap al nostre entorn que la participació social a conéixer-ho i conservar-ho. En este sentit, la posada en marxa dels diversos programes de cens i seguiment d’aus, entre altres activitats, permet la participació de persones amb molta experiència i de voluntaris amb no tanta experiència que unixen esforços per un bon comú.

APNAL-Ecologistes en Acció fomenta l’ecologisme social, que entén que els problemes mediambientals tenen el seu origen en un model de producció i consum cada vegada més globalitzat, del que deriven també altres problemes socials, i que cal transformar si es vol evitar la crisi ecològica.