La contaminació per ozó troposfèric o «ozó roín» és una gran desconeguda per a moltes persones, però causa cada any 17.000 morts prematures a Europa, 1.800 d’elles a Espanya, més que els accidents de tràfic. Dos terceres parts dels cultius i bona part dels nostres boscos i espais naturals suporten nivells d’ozó que danyen la vegetació.

Este contaminant, que no ix dels tubs de fuga, ni de les ximeneres, afecta més les zones periurbanes i rurals que al centre de les ciutats, especialment en les vesprades solejades de la primavera i l’estiu, quan les elevades temperatures activen la formació i acumulació d’ozó en nivells perillosos per a la salut, a partir dels contaminants emesos pel trànsit urbà i interurbà, el transport marítim i aeri en les capitals amb ports i aeroports importants i algunes indústries com les centrals tèrmiques.

Espanya és un dels països europeus més afectats per la contaminació per ozó troposfèric. Durant l’any 2016, en un terç de les 125 zones en què es dividix el territori espanyol, amb 350.000 quilòmetres quadrats i 18 milions d’habitants, s’han sobrepassat els objectius legals per a la protecció de la salut i per a la protecció de la vegetació, especialment a Madrid i el Mediterrani. Si atenem a la recomanació de l’OMS, la mala qualitat de l’aire és generalitzada en tot l’Estat, excepte la cornisa cantàbrica i Canàries.

Per això, Ecologistes en Acció ha iniciat una campanya d’informació a la població sobre l’ozó troposfèric, que durant la primavera i l’estiu de 2017 contempla una exposició divulgativa itinerant i tallers sobre contaminació per ozó que recorreran mig centenar de centres públics de Catalunya, Extremadura, Comunitat Valenciana i Castella i Lleó, així com sis jornades de sensibilització a Barcelona, Mèrida, València i Valladolid. L’objectiu de la campanya és divulgar les causes i les conseqüències d’este greu problema ambiental, i reduir l’exposició a la contaminació especialment dels grups més sensibles: xiquets i xiquetes, persones majors, dones embarassades, esportistes i persones amb malalties respiratòries i cardiovasculars; evitant realitzar esforços a l’aire lliure en les hores centrals del dia i la caiguda de la vesprada, quan els nivells d’ozó són més elevats.