Els pròxims dies 13 i 14 d’abril, el Parc Natural del Penyagolosa posarà en marxa el seu Projecte Ocell en què es pretén donar conéixer la gran diversitat d’aus que visiten el Parc al llarg de l’any.

Així, el dijous, dia 13, es durà a terme una primera activitat en què es realitzarà un seguiment de les aus diürnes migrants en la ruta La Rebolleda. Per a això es durà a terme un recorregut de cinc quilòmetres distribuït en huit itineraris de 500 metres cada u, en el que s’anotaran les espècies d’aus detectades. Abans de començar es farà una breu exposició de les espècies ornitològiques que es podran observar durant esta època de l’any i en els hàbitats presents en la ruta, així com una breu explicació de la web on es registraren els albiraments.

Segona jornada / El 14 d’abril, el Projecte Ocell se centrarà en un altre tipus d’aus, en este cas, les nocturnes. És per això que s’ha organitzat una altra visita de seguiment, encara que en este cas en el Pla de Vistabella.

En eixa segona jornada instaran cinc punt d’escolta distribuïts al llarg del Pla de Vistabella per a poder captar el moviment de les diferents espècies. Igual que el dia anterior, abans que done començament l’activitat els membres del Parc Natural oferiran una breu xarrada sobre les diferents espècies d’aus nocturnes que en este període primaveral s’acosten fins a este racó de la província de Castelló. Cal destacar que els desplaçaments entre els punts d’escolta durant l’activitat es realitzaran amb els vehicles propis de cada participant.

Entre les aus que nidifiquen en el Parc Natural del Penyagolosa es troben rapaços com l’esparver (Accipiter nisus), l’àguila serpera (Circaetus gallicus), l’astor (Accipiter gentilis) i el gamarús comú (Strix aluco).

Zona d’Especial Protecció / Les zones d’Especial protecció per a les aus (ZEPA) són espais que formen part de la Xarxa Natura 2000, designats pels estats membres segons la Directiva 92/43/CEE denominada «Hàbitats» i la Directiva d’Aus Silvestres 79/409/CEE. El Massís de Penyagolosa és zona ZEPA des del 9 de maig de 2000. Engloba als municipis de Castillo de Villamalefa, Cortes de Arenoso, Llucena, Vilafermosa, Vistabella del Maestrat, Xodos i Zucaina i comprén una extensió de 28.309,95 hectàrees.