+
Accede a tu cuenta

 

O accede con tus datos de Usuario de El Periódico Mediterráneo:

Recordarme

Puedes recuperar tu contraseña o registrarte

 
 
   
 
 

ESTUDI I PRESERVACIÓ

Prestar més ajuda als dofins

La Fundació Oceanogràfic està analitzant la situació d’una cria de dofí llistat que sembla s’ha quedat sense la seua mare i que navega des del passat dia 22 per l’interior de la Marina de València

 

Espècie 8 El dofí llistat és molt sociable i actiu, fins al punt de poder executar diverses maniobres aèries. - MEDITERRÁNEO

R. D.
26/07/2017

Els alumnes de l’Escola Municipal de Vela Marina de València estan tenint estos dies un poc més que classes de vela. I és que des de fa uns dies estan albirant un dofí que navega per l’interior de la Marina de València.

Tal com han informat des de l’Escola, es tracta d’una cria de dofí i té més d’un metre de longitud. Este dilluns l’han tornat a albirar-lo i han avisat als tècnics de l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències per a rescatar-lo.

El dofí ha sigut vist durant dies i este passat dilluns els tècnics de l’Oceanogràfic han acudit fins al lloc per a estudiar-ho. Tot pareix indicar que la cria navega sola per la zona sense la companyia de sa mare.

No és la primera vegada que s’albiren dofins en la zona, l’any passat ja van haver-hi diversos casos d’avistaments i este mateix any en Setmana Santa els alumnes de l’Escola Municipal de Vela també van poder presenciar cetacis en la zona i navegar entre ells.

Serveis

La Fundació Oceanogràfic està prestant els seus servicis per a valorar l’estat d’este dofí llistat que es troba en la bocana de la Marina Real de València.

La Fundació, integrada en la Xarxa d’Encallaments junt amb la Universitat de València (UV) i la Conselleria d’Infraestructura, Territori i Medi Ambient, ha informat de que en realitat està desenrotllant este estudi des de dissabte passat, dia 22 de juliol. Amb la col·laboració de la Marina Real i la Policia Local de València, els tècnics de l’Oceanogràfic estan analitzant la situació del dofí per a actuar una vegada conegut el seu estat de salut.

L’Oceanogràfic ha assegurat que «qualsevol decisió s’adoptarà procurant sempre el millor per a l’animal».

Espècie singular

El dofí llistat es distribuïx per l’oceà Atlàntic i el mar Mediterrani. Este xicotet dofí considerablement estudiat és membre de l’orde Cetacea, de la família Delphinidae i del gènere Stenella. El nom Coeruleoalba al·ludix a les característiques ratlles dels flancs, ja que es compon de dos paraules en llatí: caeruleus (blau fosc) i albus (blanc).

És una espècie molt sociable i pot reunir-se en grups de fins a mil individus, encara que el normal són 100-500 dofins de la seua mateixa edat. Hi ha tres tipus de grups: jóvens, adults reproductors i adults no reproductors. Les cries s’unixen al grup dels jóvens al voltant dels dos anys d’edat. Molt actiu, el dofí llistat sol executar diverses maniobres aèries: bota fora de l’aigua, res al llarg de l’onada que produïxen els barcos i bota rotant la cua. Pot emetre alguns sons, presumiblement per a comunicar-se amb els seus semblants (vocalitzant crits i xiulits). Remarcar que les majors amenaces per a aquest dofí són antropogèniques.