La província de Castelló va participar este passat diumenge, 28 de maig, en la campanya internacional Clean up the Sea (Netegem els mars) gràcies a la participació d’Ecologistes en Acció Vinaròs i l’Ateneu Cultural de Benicarló, i a la labor desinteressada d’un total de dèsset voluntaris. En esta jornada es van retirar més de 300 quilos de qualsevol tipus de residus i fems depositades en les platges de la desembocadura del Servol (Vinaròs), de la platja de la desembocadura riu Sec (Benicarló) i de la platja d’Aiguadoliva-Surrach (Benicarló). Els residus més importants van ser els plàstics, en un 70%, que es van retirar en forma de botelles, bosses, envasos, garrafes, taps, xarxes, envoltorias alimentaris i plàstics durs (caixes, tampons, bidons, etc.), i van ser depositats en els ecoparcs i contenidors específics.

De les tres platges prospectadas, dos d’elles, la desembocadura del riu Servol i la desembocadura del riu Sec, alberguen una afecció moderada per residus a pesar que són netejades amb fons públics des dels ajuntaments corresponents. Damunt i per tercer any consecutiu, la platja d’Aiguadoliva-Surrach a Benicarló, continua sent el tram litoral més brut del Baix Maestrat, amb afeccions severes per residus i fems marines, i on seguixen sense realitzar-se labors municipals de neteja litoral. En esta platja els plàstics (envasos i bosses de plàstic) i els útils pesquers (cordes, llinyes, arts de pesca, cadufos, xarxes, etc,), representen el 85% dels residus trobats.

DES DE 1995 / La campanya «Netegem els Mars» s’organitza des de 1995 davall la coordinació de la ONG italiana Legambiente i desenrotlla accions simbòliques de neteja de residus marins en platges litorals i fons marins. El seu principal objectiu és sensibilitzar i implicar a la ciutadania en un dels grans reptes a què ens enfrontem en este segle, els fems marins.