L’àguila-astor perdicera (Aquila fasciata) està considerada com una de les espècies de rapaços més amenaçada d’Europa, de fet està catalogada com a espècie en perill d’extinció. En la Comunitat Valenciana se la considera «vulnerable», sent la província de Castelló la més afectada amb una disminució del 51% en les parelles reproductores en els últims trenta anys, segons les dades oferides pel Grup d’Estudi i protecció dels Rapinyaires GER-Ecologistes en Acció, que realitza censos anuals d’esta espècie a Castelló des de 1980.

Vist este gran descens el GER-Ecologistes en Acció ha posat en marxa en els últims anys diverses accions de protecció directa de l’águila de panxa blanca o perdicera. Així, durant el període comprés entre els passats anys 2010-2012, es va realitzar una acció directa en un territori de cria situada en la comarca de l’Alt Millars, on estes aus no es reproduïen des de feia més de vint anys.

Així mateix, després d’una anàlisi de les característiques del territori, possibles agressions, seguiment de les espècies preses (conill, perdiu, colom) i destrucció de l’hàbitat, es va decidir activar el projecte d’alimentació suplementària en una parella. Durant dos temporades de cria, membres del GER-Ecologistes en Acció van col·locar aliment en llocs estratègics on les àguiles s’alimentaven de forma esporàdica. Durant els períodes de reproducció es procedia a subministrar aliment diàriament, sent consumit en més del 90% per les àguiles. El resultat del projecte va ser que després de 20 anys de fracàs reproductor, esta parella d’àguiles de panxa blanca va aconseguir traure dos cries en la temporada 2011 i altres dos en el 2012. Gràcies al subministrament d’aliment suplementari les àguiles van poder tornar a criar, indicant que la causa del fracàs en la nidificació estava directament relacionada amb la falta d’aliment disponible en el camp.

Pla d’acció

D’altra banda, es va dur a terme en els anys 2013 i 2015 un Pla d’Acció en la població d’águila de panxa blanca a Castelló. En este pla es detallava la situació i evolució de les parelles reproductores a la província, concretant les causes que afecten negativament les àguiles, i es van aportar una sèrie de recomanacions per a disminuir i eliminar la problemàtica de les àguiles de forma estructurada i contínua. Per desgràcia, este document va quedar en l’oblit per part de les distintes administracions. No obstant això, des de GER-Ecologistes en Acció no es van donar per vençuts i enguany, 2016, en el seu interés en la conservació d’esta espècie en les comarques castellonenques, van presentar un nou projecte dirigit a la recuperació dels territoris de cria abandonats d’águila de panxa blanca a Castelló. El projecte presenta dos grans blocs: Estudi i actuacions en el medi; i Actuació sobre els habitants de poblacions pròximes a l’àrea del projecte —per mitjà d’informació, sensibilització i educació ambiental—.

Este projecte té, per fi, autorització de la Direcció Territorial de Medi Ambient.